Избират зам.-министри в Евксиноград

Спецкомисия пресява втория ешалон в кабинета, обявяват ги в четвъртък

Избират зам.-министри в Евксиноград | StandartNews.com

София. В правителствената резиденция в Евксиноград са били избрани по-голямата част от зам.-министрите в кабинета "Орешарски", научи "Стандарт". Както самият премиер обяви, той е провел консултации с партиите, подкрепящи кабинета в търсене на експерти за всеки един от ресорите в министерствата. През уикенда в резиденцията са били зам.-председатели на партиите на ДПС и БСП, както и други ключови формации и експерти.

Най-късно в четвъртък пълният комплект от ресорните заместници ще бъде обявен, уточниха от Министерски съвет. Ще са ясни и имената на губернаторите, както и разпределението на шефските места в парламентарните комисии. Преди да бъдат обявени обаче специална комисия от експерти към правителството ще пресее отново номинациите за зам.-министри и областни управители. Тя е под личния надзор на премиера Пламен Орешарски, който отново поискал строг контрол заради евентуални "калинки".

Така кадрите на втория ешелон ще преминат тройна цедка - проверяват се от партийните централи, от работните групи между БСП и ДПС и накрая трябва да получат одобрението от премиерската комисия. Сред най-спряганите имена за мегаминистерството на икономиката са това на шефа на ТЕЦ "Марица изток" 2 Георги Христозов и столичната шефка на социалистите Анна Янева. Преди два месеца се оказа, че Христозов е сред най-богатите хора в родната енергетика. Експертът е декларирал пред Сметната палата близо 3,5 млн. лева в родни банки.

Два от депозитите са в българска валута, а един в евро. И от БСП, и от ДПС коментираха номинацията му за поста като "авторитетна". Предложение на Янева също не среща негативни коментари. Шефката на столичните социалисти бе в икономическото ведомство по времето на кабинета "Станишев". В министерството на социалните грижи за заместници на д-р Хасан Адемов се спрягат червените номинации Иван Иванов от Агенцията за социално подпомагане и Иван Кръстев от Агенцията по заетостта. Аргументите и за тях са в полза на придобития опит в досегашните им позиции. Дипломатът Любомир Кючуков също се коментира като фигура, която ще се завърне във външно министерство на позиция зам.-министър. Кючуков вече е бил във ведомството ни по времето на кабинета "Станишев".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай