Иван Таков: Ваня е победител, ще бъде кмет на София

Настояваме публичните услуги и дейности - чистота, вода, осветление и озеленяване, да се върнат в общината

Иван Таков: Ваня е победител, ще бъде кмет на София | StandartNews.com

Иван Таков е роден на 24 април 1979 година в София. Завършва 133-то СОУ "А. С. Пушкин". Висшето си образование получава в университета "Макгил" в Монреал, Канада, със специалност "Финанси".

 

 

  • Притежава следдипломна квалификация от БНБ.
  • Бил е директор в банка и е управлявал чуждестранен инвестиционен фонд.
  • Член е на БСП от 2003 година.
  • Председател е на Градския съвет на БСП в София.
  • Член е на Националния съвет на БСП.
  • Кандидат е за общински съветник от Местна коалиция "БСП за България".
  • Поне 20% от средствата да се преразпределят от районните кметове
  • София стана столица на шокиращите неравенства
  • Стигнахме дотам, че системата от елитни и неелитни училища произвежда елитни и неелитни деца
  • Столичани имат нужда от нова философия за управление на града ни, казва лидерът на БСП-София Иван Таков в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Как виждате развитието на София, г-н Таков?

- Още от 2015 година в Общинския съвет говорим за София на две скорости. Имаме привидно лъскав център, в който са концентрирани администрацията, бизнеса и работодателите и изобщо активният живот на работещите и занемарени крайни квартали. Живеещите в тях са лишени от удобствата и предимствата, които предлага централната част на столицата. Да не говорим, че централизацията води до засилен трафик, големи задръствания и не на последно място замърсяване на въздуха. Затова ние смятаме, че на София е нужна децентрализация на градската среда чрез развиване на вторични градски центрове. За хората, живеещи там, трябва да има достатъчно училища, места за развитие на масов спорт, културни средища, инфраструктура, градски транспорт. Трябва да изградим и да създадем условия за хората в неравностойно положение. За да обобщя, уплътняването на градската среда трябва да спре и София трябва да развива и облагородява крайните си квартали, да има достъпна градска среда, която да улесни живота на хората. Необходимо е капиталовите разходи да се планират с хоризонт от 20-30 години напред. Планирането за един мандат не е работещ модел. Припомням, че групата на БСП всяка година дава предложения и обяснява как да се планира и изразходва бюджетът, така че той да е в полза на столичани. Досега никой не ни чуваше, затова и ние не подкрепяхме бюджетите на управляващите от ГЕРБ в Столична община.

- С какво не сте съгласни от досегашното управление?

- Дългогодишното управление на кмета Фандъкова в София превърна столицата в сергия, а услугите и публичните дейности - в продукт, предимно носещ печалба на частни фирми. Столицата и хората, живеещи в нея не са стока. Да развиваш един град не означава да го презастрояваш и пренаселваш, а да създадеш удобства, да улесниш живота на хората в него и, разбира се, да съхраниш традициите и културата му. В последните години ставаме свидетели на закриване на училища, на читалища, на места за масов спорт и за културни срещи. Недостигът на детски градини е също много експлоатирана тема. Опитват се да убедят хората, че всяка година строят много детски градини, а истината е, че в повечето случаи става въпрос за ремонт или разширение на вече съществуващи. Властта на ГЕРБ в София ще остане в историята с години наред безхаберно управление и редица грандиозни провали. И въпреки че се опитват да ги скрият, разпалвайки медийно-идеологически скандали, софиянци ги виждат и ги усещат.

- Може ли да посочите кои са провалите на досегашното управление?

- Огромен е провалът на ГЕРБ в София в оползотворяването на публичния ресурс и особено на инвестиционната програма, на системата на управление на дейностите по чистотата и на отпадъците, на общинските дружества, градоустройството, трафика и паркирането, зелената система.

Затова ние настояваме публичните услуги и дейности като чистотата, водата, осветлението, озеленяването на града, да се върнат в общината. Така от една страна ще се намалят разходите на столичани, а от друга - средствата ще постъпват в общинския бюджет, а те ще могат да се разпределят за услуги, които да са в полза на живеещите в София, като безплатен градски транспорт, например. И не на последно място, децентрализацията на бюджета ще помогне поне 20% от средствата да се преразпределят от районните кметове.

Тук е мястото да кажа, че нашата основна цел на тези избори е да не допуснем сглобката да се възпроизведе и в София. Нейните кандидати Васил Терзиев и Антон Хекимян се правят на опоненти, но след изборите ще се прегърнат и ще възпроизведат "сглобката" и в София. На практика с Вили Лилков в момента имаме трима десни кандидати за кметове на столицата, които в действителност представляват статуквото. Същото това статукво, което направи София столица на шокиращите неравенства. За последните десет години разликата между доходите на най-богатите и най-бедните се е увеличила почти двойно. Лъскавите и добре поддържани комплекси съжителстват със занемарени и презастроени квартали. Лъскави и добре поддържани частни болници се конкурират с изнемогващи и разпадащи се общински здравни заведения. Стигнахме дотам, че системата от елитни и неелитни училища произвежда елитни и неелитни деца. Това трябва да спре. Ролята на общината не е да осигурява печалбата на малцина, а да създава условия всеки човек да живее достойно. В центъра на общинската политика трябва да бъдат гражданите и производителите на блага, тоест - работещите хора.

- Как оценявате шансовете на Вашия кандидат за кмет Ваня Григорова?

- Ваня е победител. Тя ще бъде кмет на София. Столичани имат нужда от нова философия за управление на града ни.

От срещите ни до момента виждаме, че хората искат да бъде сложен край на досегашното порочно управление, на разграбването и съсипването на София. В нейно лице хората виждат човек, готов да защити техните интереси.

Тук искам да кажа, че създадената широка местна лява коалиция, която издигна Ваня Григорова ни позволява да обединим левия вот в София. Обединение вляво така или иначе щеше да се случи, ние поставихме началото.

- Казвате, че София е за всички. Какво означава това?

- Демократичният град трябва да се управлява чрез принципите на свободата, справедливостта и солидарността, защото демокрация означава управление на непривилегированото мнозинство, а това може да стане само с повече сигурност в социалната политика, със справедливост в разпределението на обществения ресурс и равен достъп до обществените блага за всички, а не за привилегировани. Със солидарност между силните и слабите, между тези, които имат, и тези, които нямат, между центъра и кварталите. Градът ни не е пазар за определени бизнесмени, публичните услуги за това са публични, защото са за хората, а не за лични облаги. Това имаме предвид, когато казваме, че София е за всички. Достъпната градска среда, развитието на крайните квартали.  

Ще дам за пример бюджета на София. От изпълнението му за миналата 2022 г. се вижда, че от капиталовата програма са останали неусвоени 200 млн. лв. А за 2021-ва неусвоените средства от нея са 300 млн. лв. Това е провал и липса на управленски и административен капацитет, но ние слушаме обяснения, че нямало пари. Пари има! Просто управляващите в СО нямат компетенции да планират. Не се научиха и няма никаква причина да смятам, че ще се научат. Освен некачествените ремонти, управляващите в София направиха през този мандат такива огромни пропуски, заради които десетилетия напред софиянци ще страдат. Една трета от града ни ще бъде без канализация. ГЕРБ-СДС продължават да държат София не в 21-ви, а в 19-ти век.

- Вие за какво бихте планирали бюджета?

- На София са необходими не само дългосрочни мерки, но и устойчиви решения.

Равен достъп до качествено образование и здравеопазване, развитие на масов спорт, съобразяване с промените в пазара на труда, бъдещето на професиите дори, са все въпроси, които изискват планиране.  

Решаването на проблема с детските градини и ясли, както и възраждането на общинската жилищна политика за столицата са също част от проблемите, които стоят пред столицата ни. Всичко това няма как да се случи в рамките на един мандат. Трябва да се планира с хоризонт от години напред. Ако това се случи и бюджета се разпредели правилно, в голяма степен ще се решат проблемите и на демографската криза в София, която определено е резултат от липсата на предвидимост, нежелание за устойчиво управление и некомпетентност на управляващите в последните години.

Общинска жилищна политика няма от години в София. Това води и до изкривяване на имотния пазар. Кадрите, които идват в столицата, за да работят не могат със заплатите си да си позволят плащането на високия пазарен наем, а за децата им няма места в яслите и детските градини.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай