Събота,

Иван Таков: БСП не трябва да се коалира с никой в следващия парламент

От: СТАНДАРТ -
893
Иван Таков: БСП не трябва да се коалира с никой в следващия парламент
A
A
A

Българската социалистическа партия не трябва да се коалира с никой в следващия парламент. Това заяви председателят на БСП - София Иван Таков, след като българските граждани направиха своя избор вчера и отредиха в Народното събрание да попаднат общо 6 партии. Според лидера на столичните социалисти, рискът БСП да бъде превърната в "десница от Али Експрес", която да брокерства около властта и това да я убие, е огромен. Иван Таков отбеляза, че в новия парламент влизат само десни партии, с които БСП няма как да намери допирни точки.

"Ние не сме брокери около властта. БСП трябва да остане в опозиция в този парламент и да не влиза в никакви колаборации, категоричен е Иван Таков. - Ако искаме да сме истинска лява партия, в този парламент не можем с никоя от представените формации да участваме във властта. В Народното събрание десните имат достатъчно представителство да съставят правителство, ако искат".

Председателят на БСП - София заяви, че не е изненадан от резултата на партията на тези избори. "Още в началото на кампанията казах, че не очаквам фантастични резултати, коментира той. - БСП трябва ясно да заяви кои социални групи в обществото представлява и да започне да го прави. Защото резултатите от вчера показват, че в момента това не се случва. За пореден път в парламента са представени всички възможни десници. Всяко крило на капиталистическата класа го има там. Едрият бизнес, големите пари са вътре в Народното събрание. А широките народни маси не са представени. Това е предателство към левия избирател, към нашите избиратели. Предателство е и към ценностите и каузите на лявото".

Иван Таков добави също, че в България гражданите се интересуват основно от това да имат по-високи доходи, за да живеят по-добре. Важно им е благата в държавата да бъдат разпределяни така, че да имат равен достъп до тях. "Хората имат нужда от друг тип държава, от промяна на система", каза той.

Според Иван Таков, в тази ситуация анонсираното и планирано от ръководството на партията допитване до членовете на БСП дали и с кого да се коалира в новия парламент не бива да бъде реализирано. Лидерът на столичните социалисти е категоричен, че подобно допитване би било прехвърляне на отговорността за толкова важно решение от ръководството на редовите членове.

"Председателят е избран пряко точно от тези хора. Те са му гласували пълно доверие да взима решения от тяхно име. Не бива отговорността за толкова важно решение да бъде прехвърляна на редовия социалист, заяви Иван Таков. - Повтарям - БСП не бива да участва в правителство с нито една от партиите в новото Народно събрание. Това би било предателство към левия избирател. БСП трябва да бъде ясна опозиция и алтернатива на всички десни партии в парламента, а не да брокерства около властта".


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Иван Таков Бсп