Неделя,

Ива Йорданова оглавява Агенцията за българите в чужбина

От: Администратор -
2370
Ива Йорданова оглавява Агенцията за българите в чужбина
A
A
A

София. Ива Йорданова е назначена за заместник-председател на Държавната агенция за българите в чужбина със заповед на министър-председателя, съобщиха от правителствената пресслужба. В досегашната си позиция на съветник в политическия кабинет на вицепремиера Илияна Цанова тя отговаря за агенцията, като е работила в тясно сътрудничество с екипа през изминалите два месеца.

Агенцията няма председател от една година, а досега длъжността изпълняваше другият заместник Йордан Янев, чийто болничен изтича днес.

Ива Йорданова беше ръководител на екипа, реализирал успешно платформа за комуникация с българите в чужбина чрез социалните мрежи, която стартира в навечерието на парламентарните избори. Чрез кампанията бяха достигнати над 300 000 наши сънародници зад граница, както и над 2 500 Фейсбук групи на българи в чужбина, припомнят от правителството.

Ива Йорданова е бакалавър по Бизнес администрация, специалност Международен бизнес, от колежа „Бъркли" в САЩ – 2009 г. Има магистърска степен по Национална сигурност от Военна академия „Г. С. Раковски". Работила е в като специалист по управление на бизнес-процеси. Стажувала е в отдел „Публична информация" на ООН в Ню Йорк.

Назначаването на Ива Йорданова е свързано с необходимостта в кратки срокове да се организира работата на агенцията и да се съдейства на проверяващите органи, след като вчера беше освободен досегашният и.д. председател, а в институцията влязоха инспектори от дирекция „Главен инспекторат" на Министерски съвет, обясняват от кабинета. Първата задача на новия заместник-председател е да осигури на проверяващите достъп до цялата информация, за да може в срок да се изготви доклад до премиера от страна на Главния инспекторат. Освен, че познава дейността на Държавната агенция за българите в чужбина, Ива Йорданова има степен по национална сигурност и нейната експертиза ще бъде полезна в изпълнения на предписанията на Върховната административна прокуратура по отношение на процедурите за издаване на удостоверения за български произход, мотивират от правителството назначението.

Йорданова стана обществено известна, след като участва в конкурса "Умна и красива" в "Шоуто на Слави". Преди изборите лидерът на СДС Божидар Лукарски призна, че живее с нея и че е в развод.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички