Ива Митева проговори за уволнението

Според нея причината е политическа

Ива Митева проговори за уволнението | StandartNews.com

Ива Митева с първи думи, след като бе освободена от поста директор на дирекция „Законодателна дейност и право на Европейския съюз“ в Народното събрание. От пресцентъра на парламента съобщиха, че дирекцията е била закрита. 

Митева коментира пред БТА, че е била уволнена днес „от нищото“. Според нея причината за нейното уволнение е политическа. То започна в 48-ия парламент, когато Вежди Рашидов образува дисциплинарно производство срещу мен, но не се получи. После почнаха други опити – пак не се получиха, явно са се чудили как да се случи, коментира Ива Митева. Тя каза, че ще обжалва заповедта, но отбеляза, че няма намерения да се връща в парламента.

На 10 октомври 2023 г. е извършена промяна в структурата на администрацията на Народното събрание с цел оптимизиране на дейността по правно-техническото обезпечаване на законодателния процес. Това съобщиха от пресцентъра на парламента.

Закрита е дирекция „Законодателна дейност и право на Европейския съюз”, а длъжността директор съответно е съкратена. Функционалната компетентност на закритата дирекция е поета от съществуващата дирекция „Пленарни заседания, парламентарен контрол и финални текстове”, която се преименува на „Законодателна дейност, парламентарен контрол и право на Европейския съюз”.

С промяната се постига съсредоточаване на експертното обслужване на законодателния процес, като поредица от последователни и взаимосвързани действия по внесените законопроекти, в едно самостоятелно административно звено. С нея се преодолява съществуващата до момента разпокъсаност на процеса, обслужван от две дирекции, и се намалява възможността за допускане на грешки във финалните текстове. Сега цялостната дейност - от постъпването на даден законопроект, неговото разпределяне по комисии, даването на правни становища, участието в заседанията на водещите комисии при разглеждането му, правно-техническото окончателно оформяне на приетия закон, ще бъде съсредоточено в едно административно звено. Подобна работеща конструкция е съществувала и преди в структурата на администрацията, отбелязват от Народното събрание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай