ИТН тропна по масата на Скопие

РСМ трябва да изпълни посочените условия, заяви международният секретар на партията Димитър Гърдев

ИТН тропна по масата на Скопие | StandartNews.com

"Възможностите на България са много нужни на Украйна в момента”. Това заяви в предаването “Денят на живо” по NOVA NEWS международният секретар на ИТН Димитър Гърдев. “Наличните количества на боеприпаси, които България  има са уникални в Централна и Източна Европа. Други държави нямат такива”, каза той.

На въпроса дали България ще изпраща оръжие на Украйна, Гърдев бе категоричен, че “всяко едно лишаване на държавата от бойни възможности на въоръжените сили може да се развие така, че да ни поставени пред много кратки срокове, а това може да бъде много опасно”. 

По думите му темата няма да бъде обсъждана в парламента отново. 

“За да бъде вкарано отново едно такова решение, трябва да има коренна промяна на обстоятелствата. За момента не виждам такава. Само преди месец беше обсъждан този въпрос”, аргументира се Гърдев.

Той каза още, че България “е в трудно положение”. 

“Намираме се на прага на война, която нямаме представа как може да бъде разширена. И не само към централната час на Украйна, а да бъдат въвлечени държави като Молдова и Приднестровската област.  Нашето положение е много различно от това на Чехия и Германия”, каза международният секретар на ИТН. 

Не само географското разположение на страната ни е решаващо в един такъв конфликт. Производството на оръжия също има ключова роля. 

“Складовете на другите централноевропейски и източноевропейски страни се изпразниха”, заяви Гърдев. 

Той коментира и думите на шефа на „Роскосмос” Дмитрий Рогозин, който каза с публикация в Twitter, че ракетата “Сармат” “няма да поиска разрешение да прелети над страхливите българи”. Този коментар бе предизвикан от оказа на самолетът на външния министър на Русия Сергей Лавров да прелети над България и още няколко страни.

“Не мисля, че трябва да се отнасяме толкова сериозно към думите на един държавен служител. Поста и ранга на Рогозин не предполагат абсолютно нищо да се фокусира така вниманието на българската общественост. Той не е от хората, които вземат такива решения, нито от хората, на които се търси компетентното мнение към кого да бъдат насочени ядрените сили на Русия”, каза Гърдев и категорично заяви: “Няма да ни нападнат скоро”.

По темата РС Македония, Гърдев поиска преговорната рамка да бъде обсъдена в парламента. 

“На България, както на всички други държави, трябва да бъде предоставена преговорната рамка”, заяви той, “за да можем на следващата сесия да гласуваме по нея”. 

“РСМ трябва да изпълни посочените условия. От ИТН настояваме хората с българско самосъзнание да бъдат вписани в Конституцията на РС Македония”, каза още той и допълни: ”Малцинства в този вид - нямаме! Такава е Конституцията на България”, поясни Гърдев. 

Сред изискванията, които трябва да бъдат вписани в преговорната рамка са - да се спре езикът на омразата, а учебниците в които пише, че България е фашистка да бъдат променени и представени пред Брюксел. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай