Напрежение. ИТН и ДБ в спор за антиинфлационните мерки

Съвет на управляващата четирипартийна коалиция

Напрежение. ИТН и ДБ в спор за антиинфлационните мерки | StandartNews.com

Със заявката, че тази вечер не се очаква окончателно решение по пакета антиинфлационни мерки, представителите на "Има такъв народ" и на "Демократична България" влязоха за участие в съвет на управляващата четирипартийна коалиция.

От "Има такъв народ" предлагат пакет от 11 антикризисни мерки.

Намаляване на ДДС за газ, ток, парно и вода на 5 процента за средно потребеното през миналата година количество, 5 процента ДДС за производители на плодове и зеленчуци и нулева ставка на ДДС за производството на хляб и хлебни продукти са част от мерките, обяви Любомир Каримански.

Той подчерта, че най-много държат на въвеждане на необлагаем минимум от 500 лева, като не приемат ръст на пенсиите от 21 процента при минимална пенсия от 450 лева:

"От нашите предложения мисля, че необлагаемият минимум е съществено важно. За пенсиите съм категорично против да се сплесква прагът между минималната и средната пенсия. Как си представяте хора, които искат да се осигуряват, за да получават средна пенсия от 480 лева, и минималната да стане 450. Къде да е принципът на солидарност, той се губи", коментира Каримански.

От "Демократична България" не приемат идеята на "Има такъв народ" за необлагаем минимум върху 500 лева от доходите.

Против са и диференцираните ставки на стоки, които не са на регулирани цени, като хляба и книгите например, тъй като според тях няма да са ефективни. Владислав Панев за приоритетите на "Демократична България":

"За нас е важно е да има намаление на ДДС върху регулираните цени, каквито са парното и газа, защото това автоматично означава по-ниски цени за крайните потребители. Важно е мерките да бъдат насочени правилно, тоест от компенсации да не се възползват хора или бизнеси, които нямат нужда ат тях".

От "Демократична България" настояват и за намаляване на лихвата за забавени плащания, увеличаване на прага за регистрация по ДДС на 100 хил. лв. и 9 % ДДС за парното, газа и електроенергията.

Тепърва обсъдените тази вечер мерки ще бъдат дискутирани в отделните формации.

По-рано днес зам.-председателят на БСП Георги Свиленски заяви, че от 1 юли пенсиите  ще бъдат индексирани с 21%:

"Всичко е въпрос на сметките, които ще представи днес финансовият министър. Радваме се, че голямата част от тези скъпоструващи мерки наистина намират подкрепа, намират и финансово обезпечение в рамките на тези два милиарда лева", каза Свиленски.

Същевременно националната статистика отчете годишна инфлация от над 14% и месечна от близо 3 на сто. Най-голямо е увеличението при хранителните продукти, дрехите, обувките и транспортът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай