Истината за пенсиите. Преизчисляване ще удари всеки втори

Ето разчетите на министър Гълъб Донев

Истината за пенсиите. Преизчисляване ще удари всеки втори | StandartNews.com

Защо вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев не предложи преизчисляване на пенсиите със среден осигурителен доход от 2018 г., както искат БСП и „Изправи се БГ! Ние идваме”?

Преизчислението на пенсиите със среден осигурителен доход от 2018 г. ще остави над 915 хил. души без увеличение, или 44% от всички пенсионери, съобщи Донев по време на парламентарния контрол днес.

Това са 915 хиляди причини ние да предложим пенсиите да се актуализират с вдигане на тежестта на стажа на 1,35, заедно с повишаване на минималната и максималната пенсия, допълни социалният министър.

Той съобщи, че на преизчисление няма да подлежат пенсиите, които не са свързани с трудова дейност. Това са социалните за старост и инвалидност, персоналните и тези за особени заслуги. Общият им брой е около 59 000.

Без преизчисление ще останат и хората с пенсии за трудова дейност, за които не е изчислен индивидуален коефициент. Това са около 583 хил. души. Тези, които няма да минат минималната пенсия дори с преизчисление са още 247 хил. души.

Дори да се вземе среден осигурителен доход от 2019 г. 778 хил. ще остават без увеличение, категоричен бе Гълъб Донев.

Хората, които са се пенсионирали преди 2008 г. ще останат излъгани, защото ножицата между старите  и новите пенсии ще се разтвори още повече с вашето предложение, отвърна Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме!".  Според нея най-големият проблем е, че минималната пенсия ще е 340 лв., или с 10 лв. по малко от пенсиите, които сега взимат заради бонуса. Хората свикнаха с добавката от 50 лв., каза още Манолова. И обясни, че не всички хора ще могат да получат новите надбавки, които предлага правителството. „Изправи се БГ! Ние идваме” настояват пенсиите да се увеличат до линията на бедност от 369 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай