Искри в парламента. Депутатите се сдърпаха заради мерките

Голяма част от мерките ще влязат е сила след актуализацията на държавния бюджет

Искри в парламента. Депутатите се сдърпаха заради мерките | StandartNews.com

Антикризисните мерки скараха депутатите в парламента. Стигна се до искри между управляващите и опозицията.

Според управляващите мерките са навременни и са плод на компромис между четирите партии в управляващото мнозинство.

Според опозицията обаче тези мерки са проинфлационни и благодарение на тях четирите партии са започнали предизборната си кампания.

Управляващите пък контрираха, че вече дори са измислили откъде да дойдат парите – от облагането на свръхпечалбите в енергетиката. За таван на печалба ще се приема 15%. Той ще важи и за държавните, и за частните предприятия.

Денят в залата започна с атака на опозицията към мерките на управляващите.

„Всеки един ден тук да ни предлагате проинфлационни точки и не помагат на вашето управление. Наистина ми е неудобно повече да изляза на тази трибуна. Очаквайте следващия месец 20% инфлация и ще бъдете излишни за управлението“, заяви Рамадан Аталай от ДПС.

Никой от коалицията не взе отношение по темата, а недоволството продължи и по друга линия - заради факта, че в петък Мирослав Иванов от „Продължаваме промяната“ отне думата на ГЕРБ. От партията настояха той да не води заседанията.

„Вие вече сте в процедура на искане на оставка. Това е практически вот на недоверие към вас. До момента, в който не получите легитимност от страна на парламента, заседанията би трябвало да се водят от някои от останалите зам.-председатели на парламента“, заяви Тома Биков от ГЕРБ, цитира bTV.

„Докато не ми бъде гласувана оставката аз продължавам да заемам позиция зам.-председател на Народното събрание. В това си качество имам правото да водя заседание“, заяви Мирослав Иванов.

Темата за мерките така и не стана обект на дискусия в зала. В кулоарите обаче управляващи и опозиция размениха остри думи.

„Обявихме финалните антиинфлационни мерки, които ще изпълним. Те са насочени към трите основни фактора, които увеличават инфлацията, а именно високите цени на електроенергията, на газа и горивата“, каза Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната“.

„Част от парите откъде ще дойдат – вкарваме закон още през следващата седмица за облагане на свръхпечалбите в енергийния сектор – и за производителите, и за търговците. Считаме, че нормалната печалба е 15% за всички предприятия – за държавни и частни“, обясни Борислав Гуцанов от БСП.

В кулоарите на парламента Тома Биков заяви, че целта на обявените мерки от правителството е не да решат кризата с икономиката, а кризата с управлението.

Управляващите допълниха, че голяма част от мерките ще влязат е сила след актуализацията на държавния бюджет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай