Искри от президентството. Съветник на Радев нападна парламента

Критикува промените в Конституцията

Искри от президентството. Съветник на Радев нападна парламента | StandartNews.com

Поредни искри от президентството прелетяха към парламента. Повод са промените в Конституцията, които ограничават ролята на държавния глава при назначаването на служебните правителства.

Всяка една гениална идея, попаднала в неподходящи ръце, може да бъде превърната в гениална глупост. Общо взето, натам сме се насочили с промените в Конституцията”. Това заяви в „Здравей, България” на Нова тв Димитър Стоянов, секретар на президента по сигурност и отбрана.

Стоянов коментира и критиките на опонентите на президента Радев, че в миналото се е обявявал пред българи в чужбина за признаване на двойното гражданство за висши постове в държавата.

„От казаното от президента през 2019 г. има няколко съществени момента. Първото, което казва президентът – да отворим дебата за двойното гражданство и възможността за такива българи, родени в България, и получили в последствие вторично гражданство, да станат съответно депутати, премиер, та даже и президент на Република България”.

 По думите на Стоянов казаното от президента е съществено различно от новите промени в Конституцията. „Опасявам се, че с отварянето на Конституцията по тема двойно гражданство освен депутати, следващия път трябва да си изберем и преводачи заедно с тях”. Стоянов каза още, че единственото ограничение сега ще бъде даден човек с двойно гражданство да има уседналост 18 месеца.

Другото, което Стоянов изтъкна като аргумент е, че през 2019 г. средата за сигурност е била коренно различна от тази в момента. Той цитира и позиции на конституционалисти, които в публичното пространство са се обявили против промените в основния закон.

„Президентът през 2019 г. издигна точно тази теза – двойното гражданство да бъде в държави, които са с утвърдени демокрации – САЩ, Канада, ЕС, Швейцария, но така записано в Конституцията – няма абсолютно никакво ограничение”, заяви Стоянов.

Той критикува и промените, свързани със служебните правителства. „С ограничението за избор конкретни лица от един списък. Защо е допуснат председателят на НС, а не са допуснати заместник-председателите? Отговорът е много ясен и прост – за да не може в един момент част от опозицията да влезе в управлението на страната през служебно правителство. Целта на управляващите е да се капсулират и да управляват дълго-дълго време”, заяви Стоянов.

Той оцени като положителна промяната с намаляването на мандата на главния прокурор и ограничаването на правомощията му. Стоянов определи премахването на Паметника на Съветската армия като акт, който е в противоречие на всеки един закон. „Има две разпореждания на съда, които казват, че няма административен акт за тези действия”, заяви Стоянов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
един
преди 4 месеца

...а някой каза- Той носи БГ в сърцето си- помните ли?!

Откажи
Д.Маринова
преди 4 месеца

БСП не е на власт,но чрез президента прилага вижданията си по много въпроси,дори управляваха чрез служебните правителства.Друг момент е двувластието -президента и подопечните му и правителството...По време на Тодор Живков всичко беше държавна собственост и имаше държавна администрация правителство(министерски съвет),народно събрание,ЦК на БКП,първи секретар,кметове,ГК и ОК на БКП. Сега имаме президентска институция, министерски съвет,парламент и собственоста е частна и държавна...и държавна администрация,която(струва ми се) е много по-голяма от времето на соца...?!

Откажи
Д.Маринова
преди 4 месеца

По конституция президента има представителна функция.По времето на Г.Първанов и тройната коалиция (БСП,ДПС,НДСВ) функциите на президента се увеличиха ,което според мен е неправилно,зашото така се стига до двувластие и резултата е такъв,какъвто е днес - противопоставяния.

Откажи