Искат спиране на ароматните цигари

Искат спиране на ароматните цигари | StandartNews.com

Правителството ще предложи на Народното събрание закон за изменение и допълнение на Закона за тютюна и тютюневите изделия, съобщават от правителствената информационна служба. С промените се цели постигане на съответствие на националното законодателство с правото на Европейския съюз в областта на производството, представянето и продажбата на тютюневи и свързани с тях изделия.

Законопроектът предвижда регламентиране на изискванията относно съставките и емисиите и свързаните задължения за уведомяване. Предвижда се въвеждане на забрана за представянето, предлагането и продажбата на тютюневи изделия с характерни вкусово-ароматни качества и съдържащи добавки, създаващи погрешно впечатление за потребителите. Подобни изисквания следва да се прилагат и по отношение на съставните части на тютюневите изделия, като филтри, хартия, капсули или други технически елементи.

Въвеждат се и изисквания към етикетирането и опаковането на тютюневите изделия, включително и здравни предупреждения, които следва да се поставят върху потребителските опаковки и върху всички външни опаковки на тютюневите изделия. Предвидена е възможност тютюневите изделия, които са произведени или допуснати в свободно обръщение и са етикетирани в съответствие със сега действащата нормативна уредба преди 20 май 2016 г., да се предлагат на пазара до изчерпване на количествата, но не по-късно от 20 май 2017 г.

Законопроектът предвижда и въвеждане на изисквания относно пускането на пазара и етикетирането на електронните цигари и контейнерите за многократно пълнене, както и на растителните изделия за пушене. Предвиден е и преходен период за реализация на електронните цигари или контейнери за многократно пълнене, които са произведени или допуснати за свободно обръщение на пазара преди 20 ноември 2016 г., а именно до изчерпване на количествата, но не по-късно от 20 май 2017 г. Растителните изделия за пушене, произведени или допуснати за свободно обръщение на пазара преди 20 май 2016 г., могат да се предлагат на пазара до изчерпване на количествата, но не по-късно от 20 май 2017 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай