Искат да купят паметника на Борисов

Монументът е висок три метра и тежи 40 килограма

Искат да купят паметника на Борисов | StandartNews.com

Появиха се кандидат-купувачи за говорещия паметник на премиера Бойко Борисов, който се появи на пл. "Гарибалди" в София за няколко часа на 1 април сутринта.

ВИЖ ОЩЕ: Сложиха говорещ паметник на Борисов, той го хареса

Вече има желаещи да закупят статуята, заяви пред бТВ авторът на скулптурата  Андрей Врабчев.
„Мой близък е бил запитан, дали се продава целият паметник, аз не мога да си представя да се продава на парче. Той малко е паметник, малко не е, ако го продам, той пак трябва да бъде четен в среда по този начин, защото не бих бил доволен, ако той бъде използван като действителен паметник. Той имитира действителен паметник и до там са положени усилия”, каза авторът. Произведението беше премахнато само няколко часа, след като стана атракция в центъра на София и предизвика еуфория в социалните мрежи.

Монументът е висок три метра и тежи 40 килограма. В дясната си ръка Бойко Борисов държи ножица, а в лявата три книги, една - с надпис БКП. Авторът заяви, че логото върху паметника „ББ” неслучайно наподобява на емблемата на Супермен.

От тонклона в статуята звучи музикален микс на любима песен на премиера с негови популярни реплики. "Използвал съм стъклопласт поради няколко причини – лесен е за работа, лесен за пренасяне, отговаряше на целта на идеята ми, което е да изразя състоянието на нашето време, в което се употребяват не особено качествени материали", разказа още Врабчев.

Скулпторът заяви, че очите на монумента светят, защото е създаден преди две години, когато популярност придоби паметникът на Цар Самуил. "Идеята беше да представя нашето време, което ще произведе история и ще бъде история. Бойко Борисов просто е личността, която най-добре обслужва моята идея, защото е разпознаваем и бъдейки три пъти премиер – със сигурност е записал своето име в историята”, каза авторът. Направил паметника преди две години, но тогава дошли президентските избори и решил да не го представя, защото акцентът щял да се измести към политиката.

Врабчев заяви, че отдавна е избрал пл. „Гарибалди” за „премиерата” на своята творба, защото той е малък и уютен, а ремонтът на емблематичната улица „Граф Игнатиев” е бил само допълнение към идеята му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай