Искаме подкрепа от ЕС за млечния сектор

Искаме подкрепа от ЕС за млечния сектор | StandartNews.com

България настоява за справедлива и адекватна подкрепа към млечния сектор. Това заяви министърът на земеделието Десислава Танева в град Тутракан, където присъства на официалното откриване на Крайдунавския парк.

"България беше първата, която постави темата за кризата в млечния сектор на Съвета на министрите на земеделието в Брюксел през декември 2014 г. От тогава до сега ние не получихме подкрепа от Европейската комисия за нито един от инструментите, които предлагахме. Но срещнахме подкрепа от много страни членки", каза министър Танева.

Предприетите мерки от ЕК за подкрепа на сектора не указват влияние у нас, защото в България няма производство на сухо мляко. "Настояваме за мерки, които могат да се приложат за нашия млечен сектор. Трябва да има справедливост, защото зад всяка мярка, която се прилага от ЕК стои европейски бюджет и той се формира от всички страни-членки", заяви министър Танева.

Тя изрази надежда, че на предстоящия Съвет на министрите ще се вземе решение за допълнителен набор от мерки, които ще се отнасят за българското млечно животновъдство. Според Танева загубите в млечния сектор за една година се оценяват на 51 млн. евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай