Искаме 80 млн. евро от ЕС заради руското ембарго (ОБЗОР)

Искаме 80 млн. евро от ЕС заради руското ембарго (ОБЗОР) | StandartNews.com

Най-засегнати са млекопроизводителите и зеленчукопрозводителите, каза премиерът

България ще поиска компенсации от ЕС заради огромните загуби, които търпим от руското ембарго. Това обяви премиерът Бойко Борисов в Малко Търново, където пристигна за откриването на депо за битови отпадъци.

На 80 млн. евро възлизат загубите, които страната ни търпи заради рестрикциите, които наложи Русия на страните от ЕС, съобщи Борисов. Най-засегнати са млекопроизводителите и зеленчукопрозводителите, които губят стотици милиони. Затова премиерът смята да поиска компенсации за страната ни в адекватен размер.

"Ако утре (в неделя бел.ред.) Европейският съвет се състои, ще поставим въпроса за огромните пари, които губим от санкциите, които сме наложили ние и контрасанкциите от Русия", коментира министър-председателят. Според него ЕК ще ни помогне в търсенето на нови пазари за земеделската продукция, която сега няма къде да се продава.
Премиерът прогнозира и тежка среща на Европейския съвет за проблемите на Гърция, тъй като спасителен план за южната ни съседка все още няма. "Няма да им бъде лесно на гърците, както си мислеха, защото ние ги чухме как викаха победа и в същото време, като сте победили, какви пари искате?", посочи Борисов. Според последните планове на гръцкото правителство Атина иска 53,5 млрд. евро от ЕС за следващите три години.

Премиерът разкритикува и българите, които подкрепят поведението на южните ни съседи. "Много бързо забравиха, че първото нещо, което въведе гръцкото правителство, е данък 26% за България", припомни той. "Нашата победа в България е това, че всички еврофондове работят. Всеки ден откриваме видими неща", допълни Борисов. Той успокои, че българите не трябва да се тревожат за парите си въпреки кризата в южната ни съседка.

"Направени са необходимите мерки за гръцките банки, които работят по българското законодателство, ако има нужда, Европа казва, че ще ни помогне", подчерта Борисов. Премиерът коментира и обвиненията на досегашния управител на БНБ Иван Искров за мерките на правителството за КТБ. "Над 3,6 млрд. лева дадохме от Гаранционния фонд, от бюджета за вложителите на КТБ. Няма съмнение, че сме се справили добре със ситуацията, така че съм благодарен на вложителите, че не се поддават на тези провокации", заключи Борисов.

Може и Дончева да е президент

Коментар в отговор на лидера на "Движение 21" Татяна Дончева, че Бойко Борисов ще се кандидатира за президент и ще получи подкрепа и от ДПС.

Бойко Борисов, премиер

Много уважавам г-жа Дончева, но нека тя да се кандидатира, да разчита на каквито иска гласове. Може да стане тя да е кандидат - много ми се иска жена президент, може да я подкрепим. За избори мен ще ме питате месец преди изборите - дотогава всички кметове са ми еднакви, работим с всички прекрасно. Всички партии в парламента, пък извън парламента могат да разчитат на подкрепа, когато имат нужда и обратното. Искам да има стабилност, да има спокойствие и взаимно уважение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай