Инвестират в заводи парите от приватизация

Инвестират в заводи парите от приватизация | StandartNews.com

Належащо е да има преглед на списъка със забранени за приватизация компании, като за част от тях парламентът в бъдеще може да вземе решение за продажба. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на икономиката Божидар Лукарски. "Сега не е подходяща приватизацията на предприятия от военнопромишления комплекс като ВМЗ-Сопот и "Кинтекс", които търпят развитие, осигуряват работни места и помагат за общото икономическо и социално развитие", каза министърът. Той настоява за разработването на механизъм, по който приватизацията да се използва като инструмент за реиндустриализация чрез използване на част от приходите от продажбата на държавни предприятия за нови инвестиции в икономиката.

Очакванията за тази година са преките чужди инвестиции да стигнат 3,2% от брутния вътрешен продукт (БВП), каза Лукарски. По предварителни данни на БНБ за 2015 г., преките чужди инвестиции у нас са 1,593 млрд. евро, като е отчетен ръст с 24%, или с 308 млн. евро. "Това е най-високият отчетен размер на преки чужди инвестиции от 2012 г. насам", посочи Лукарски пред депутатите. Министърът цитира и данни на НСИ, според които инвестициите като разход за придобиване на дълготрайни материални активи през 2015 г. възлизат на 18 млрд. лв., или 21,1% от БВП. Като за година нарастват с 4%.

Очаква се междуведомствени работни групи да предложат на Министерски съвет мерки за подобряване на бизнес средата и стимулиране на инвестиционната активност. Министерството работи усилено и по насърчаване на износа, посочи още министър Лукарски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай