Имунитетът на Бойко виси на косъм

Прокуратурата откри 22 празни полета на "Авиоотряд 28"

Имунитетът на Бойко виси на косъм | StandartNews.com

София. Бившият премиер и настоящ депутат от ГЕРБ Бойко Борисов може да остане без имунитета си заради разследването на полетите на правителствения "Авиоотряд 28". Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на Висшия съдебен съвет вчера. Обвинител номер 1 оповести, че от 49 полета на авиоотряда 22 са били празни. В момента се очакват резултатите от финансово-счетоводна експертиза, която да изясни какви са направените разходи за тези полети.

"За всеки, за който има основание да се поиска имунитетът, ще се поиска", така Цацаров отговори на въпрос дали ще свали наказателната неприкосновеност на Борисов. Главният прокурор отбеляза, че за него е важно разследването върху полетите на военните въздухоплавателни сили. На 14 януари Борисов се яви като свидетел в Софийската военноокръжна прокуратура заедно с адвоката си Марин Марковски. Делото там започна, след като през лятото следователи, прокурори и данъчни претърсиха сградата на авиоотряда на летище София и иззеха документи и видеозаписи за полетите у нас и в чужбина по време на управлението на ГЕРБ и на служебното правителство. Разследването официално се води срещу висши служители от Министерския съвет и авиоотряда, но засега обвинения на конкретни лица не са повдигнати.

Освен Борисов, за да се изясни кой друг се е качвал на самолетите и за какви полети са използвани, вече са разпитани десетки свидетели, сред тях офицери от НСО, бивши и настоящи служители на авиоотряда. Разследващите сравняват иззетите списъци с пътници и свидетелските показания. Прокуратурата образува делото по сигнал на премиера Пламен Орешарски и на министъра на отбраната Ангел Найденов, в който има информация за общо 309 полета. Специална комисия установи неизвестни досега данни за полетите на ГЕРБ - "правителственият самолет, както и военна въздухоплавателна техника са били използвани едва ли не като такси". Само на правителствения авиотряд разходите за такива полети надхвърлят 3 млн. лева. Отделно има паралелно разследване за други военни въздухоплавателни средства, сред които военните хеликоптери "Кугър", използвани в мирно време за пътувания у нас и в чужбина в нарушение на закона. Експерти посочват, че 4800 лв. е цената за един летателен час с такава военна техника.

Цветанов на съд и за СРС-тата

До края на януари и двете дела срещу бившия вицепремиер Цветан Цветанов ще бъдат внесени в съда, съобщи Сотир Цацаров. Става дума за незаконните СРС. Днес Цветанов за пореден път застава на подсъдимата скамейка по делото за отказа му да се съобрази със съда за СРС-та срещу бившия директор на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров. По информация на "Стандарт" за днес свидетелски показания ще даде бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай