Имена на партии стават по-известни от лидерите

Имена на партии стават по-известни от лидерите | StandartNews.com

София. Между името на човека и неговата съдба съществува здрава връзка, казват астролозите.

Тази тенденция важи и за названията на партиите. Както в живота, така и в политиката не е хубаво, ако те са дълги и трудни за изговаряне. По-добре е, ако се произнасят леко и се запомнят лесно. Трудното изговаряне създава пречки в общуването, предизвиква напрежение. Точно това е идеята и на абревиатурите, които често са по-известни от имената на самите партии. А и от лидерите им.

Оригиналност и екзотика бликат от бившите "Граждани за европейско развитие на България"(ГЕРБ). В буквален превод от италиански тяхната нова БАСТА означава "стига". Цялото название е "Българи за алтернатива на страха, тоталитаризма и апатията".

БАСТА ще бъде учредена на Деня на независимостта (22 септември 2013 г.) от бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров и ексминистъра Мирослав Найденов. Според социолози атрактивното име едва ли ще помогне на новата формация да влезе в парламента. Прогнозите са, че тя ще изпие горчив хап, ако участва самостоятелно на избори.
ХАП също е абревиатура на политическа формация. Християн-аграрната партия е учредена на 19 декември 1992 година. Тя е една от 9-те земеделски партии, които участват на местните избори през 1999 г. Успява да вкара самостоятелно 179 съветници в местните парламенти. Председател на ХАП става Иван Глушков. В лявото пространство също не липсват интересни абревиатури. През пролетта на 1993 г. Александър Томов създава Гражданско обединение за републиката. ГОР се учредява на основата на кръга Демос, в който по това време влизат реформаторите от БСП. На изборите на 18 декември 1994 г. ГОР се явява в състава на коалиция Демократична алтернатива за републиката - ДАР. На изборите през 1994 г. ДАР печели 3.97% от гласовете, с които не може да прескочи 4-процентовата бариера за парламента. След изборите коалицията се разпада.

През пролетта на 1997 г. преди изборите се създава коалиция Българска евролевица. В БЕЛ освен ГОР влизат депутати от БСП и фракция Движение за социален хуманизъм. Коалицията печели 5.5% и 14 депутати в 38-то НС.
Национално движение "Симеон Втори" (НДСВ) се цепи през 2003 г. Тогава шестима депутати напускат жълтата парламентарна група и създават нова с още четирима независими. Името на новата група е Национален идеал за единство (НИЕ). Две години по-късно шестима общински съветници от Съюз за свободни демократи (ССД) се отцепват от партията на Стефан Софиянски. Те създадоха своя група "Демократи за София" - ДС. Начело на формацията застава тогавашният лидер на съветниците от ССД в Столична община Пламен Илиев. Заради действията си той е изключен от ръководството на партията. Политическият съвет на Свободните демократи оттегля доверието си и от останалите петима отцепници.
ГОРД пък е Гражданско обединение за реална демокрация. То се се създава през април 2012 година. Основното действащо лице е евродепутатът Слави Бинев. РБ пък е абревиатурата на Реформаторския блок, в който влизат седем десни партии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай