Имамов: Изкупната кампания на тютюна не върви добре

Имамов: Изкупната кампания на тютюна не върви добре | StandartNews.com

София. "Въпреки многохилядните протести на тютюнопроизводителите, кампанията по изкупуването на тютюн не върви добре, а в някои региони изобщо не е започнала". Това каза от парламентарната трибуна зам. – председателят на парламента Алиосман Имамов.

Недоволството от ниските изкупни цени расте, но търговците продължават да мълчат и не дават знаци, че има активен диалог. Заради това са възможни и по-големи протести, подчерта Имамов.

"От 1993 г. насам, когато беше премахнат държавния монопол над тютюна, винаги е имало проблеми с изкупуването му, но тази година те преминават границите на търпимостта и това се дължи на закона от 2012 г., който имаше за цел да доведе до либерализация", каза още Имамов. Фирмите, които се занимават с изкупуването на тютюна са същите, а либерализацията не се е случила, напомни той. "Погрешно е да се твърди, че цените се определят от търсенето и предлагането", подчерта Имамов.

"Необходима е регулация, а в много държави тютюнът е държавен монопол. Голяма част от ориенталския тютюн е за износ и едва ли има друга земеделска култура, която да има такъв принос към износа", подчерта зам.-председателят на Народното събрание. Той бе категоричен, че трябва да има мерки за регулация. КЗК трябва да направи проверки за наличие на картел, а земеделското министерство да разработи мерки и схеми за подпомагане на тютюнопроизводителите и по други земеделски програми, обясни още Имамов. "МЗХ трябва спешно да организира държавни експерти по оценяването на тютюна, който да се включат в изкупната кампания", препоръча Имамов. Той настоя за извършване на проверки на лицензите на фирмите, които изкупуват тютюна.

"Дългосрочните мерки от своя страна, са свързани със законодателни промени, сред които трябва да бъдат създаването на регистри на търговците, да има определени срокове за началото и края на кампания, да се създаде административно звено в МЗХ, да се регламентира дейността на държавните експерти, да се разгледат стандартите за оценка на качество на тютюна и да се стимулира подпомагането за създаване на сдружения на тютюнопроизводителите и сключването на колективни договори, както и да се разгледат добрите практики от съседни страни", каза още от трибуната на парламента Имамов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай