Сряда,

Има ли риск за военен конфликт близо до границата ни?

От: Стандарт -
135
Има ли риск за военен конфликт близо до границата ни?
A
A
A

Рискът за военен конфликт в Черно море до границите на България е висок и зависи от дипломатическите усилия на двете страни. Русия е равноправен играч и няма как да бъде игнорирана, а тези събития с провокирани единствено с цел да се засили и да възстановят сфери на влияние. Това заяви българския посланик в НАТО Драгомир Заков. Заков споделя, че натискът от НАТО не е бил само срещу България и Румъния - НАТО се е обърнала и към Балтийските държави, Германия и Чехия.

"В Брюксел работим за диалог, само така може да се деескалира напрежението", заяви пред БНР Драгомир Заков, постоянен представител на България в НАТО. 

Той подчерта, че възстановяването на присъствието на руската мисия в НАТО и офиса на Алианса в Москва са първи стъпки, за да се развива диалогът:

"Руската страна каза, че има точки, по които може да се говори".

По думите му Москва се опитва да внесе разделение в ЕС и в НАТО, но това засилва единството в двата съюза.

"Русия иска възстановяване на сферите на влияние, което е от миналия век. Това са времена, които българите не искаме да си спомняме, със сигурност", каза Заков.

Решението на Министерски съвет, което беше взето в сряда, задава рамката, подчерта той и уточни, че от срещата на министрите на отбраната в НАТО в средата на февруари се очакват конкретни решения.

"Държавите, които имат целия комплект от способности, се броят на пръстите на едната ръка. България има възможност да работи със съюзниците си - 29 други страни в Алианса - можем да използваме способностите им за развитие на нашите въоръжени сили, имаме нужда от това". 

Постоянният представител на България в НАТО беше категоричен, че няма оценка, която да показва, че има заплаха за инвазия в страна от НАТО:

"НАТО има готовност да разположи сили на източния фланг спрямо тези, които са по границата с Украйна и в Беларус. Това са отбранителни мерки, това не са офанзивни към Русия. Става дума за повишаване на отбранителния капацитет на страните от източния фланг на НАТО". 

България е стабилен член в НАТО и допринася с всичко, което има като възможности, подчерта той.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че алиансът ще натрупа силите си близо до руските граници в случай на "агресия" срещу Украйна. НАТО е готова да започне диалог с Русия относно ситуацията около Украйна, но в случай на ескалация ще я накара да „плати висока цена“, това той заяви в интервю за италианския вестник La Stampa.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички