Има ли риск за военен конфликт близо до границата ни?

Това зависи от дипломатическите усилия на двете страни, казва Драгомир Заков

Има ли риск за военен конфликт близо до границата ни? | StandartNews.com

Рискът за военен конфликт в Черно море до границите на България е висок и зависи от дипломатическите усилия на двете страни. Русия е равноправен играч и няма как да бъде игнорирана, а тези събития с провокирани единствено с цел да се засили и да възстановят сфери на влияние. Това заяви българския посланик в НАТО Драгомир Заков. Заков споделя, че натискът от НАТО не е бил само срещу България и Румъния - НАТО се е обърнала и към Балтийските държави, Германия и Чехия.

"В Брюксел работим за диалог, само така може да се деескалира напрежението", заяви пред БНР Драгомир Заков, постоянен представител на България в НАТО. 

Той подчерта, че възстановяването на присъствието на руската мисия в НАТО и офиса на Алианса в Москва са първи стъпки, за да се развива диалогът:

"Руската страна каза, че има точки, по които може да се говори".

По думите му Москва се опитва да внесе разделение в ЕС и в НАТО, но това засилва единството в двата съюза.

"Русия иска възстановяване на сферите на влияние, което е от миналия век. Това са времена, които българите не искаме да си спомняме, със сигурност", каза Заков.

Решението на Министерски съвет, което беше взето в сряда, задава рамката, подчерта той и уточни, че от срещата на министрите на отбраната в НАТО в средата на февруари се очакват конкретни решения.

"Държавите, които имат целия комплект от способности, се броят на пръстите на едната ръка. България има възможност да работи със съюзниците си - 29 други страни в Алианса - можем да използваме способностите им за развитие на нашите въоръжени сили, имаме нужда от това". 

Постоянният представител на България в НАТО беше категоричен, че няма оценка, която да показва, че има заплаха за инвазия в страна от НАТО:

"НАТО има готовност да разположи сили на източния фланг спрямо тези, които са по границата с Украйна и в Беларус. Това са отбранителни мерки, това не са офанзивни към Русия. Става дума за повишаване на отбранителния капацитет на страните от източния фланг на НАТО". 

България е стабилен член в НАТО и допринася с всичко, което има като възможности, подчерта той.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че алиансът ще натрупа силите си близо до руските граници в случай на "агресия" срещу Украйна. НАТО е готова да започне диалог с Русия относно ситуацията около Украйна, но в случай на ескалация ще я накара да „плати висока цена“, това той заяви в интервю за италианския вестник La Stampa.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай