Илхан Кючюк даде знак на Скопие. Осъди провокацията

Политиката за човешките права и свободи трябва да бъде в центъра на българската външна политика, каза евродепутатът

Илхан Кючюк даде знак на Скопие. Осъди провокацията | StandartNews.com

Дълги години възприемаме Европейския съюз като външно тяло. Ние казваме – те, Европа решават, Брюксел реши. Нека да се разделим най-накрая с тази грешна аргументация. Не, Европа, не решава, защото ние сме Европа, ние сме Европейският съюз. Това заяви лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк в интервю за БНТ. Той припомни, че на масата на 27-те европейски лидери седи и българският министър-председател, че в Съвета на външните министри, България също има свой представител в лицето на дипломат №1. Идеята, че нещо се решава извън българския национален поглед е абсолютно погрешна, подчерта евродепутатът от ДПС/”Обнови Европа”.

Втората идея - че въпросите, които се решат в Европейския съюз, са чужди на България и нямат отражение върху българския бизнес и върху българските граждани,  също е дълбоко погрешна. Видяхме какво стана с пакета Мобилност, когато всички български представители в Европейския парламент застанахме рамо до рамо по тази тема, припомни Кючюк.

Европейската политика не е външна за България, тя е вътрешна за България. Ако искаме да бъдем ефективни, на първо място ние трябва да създадем механизъм за работа, който да защитава българския национален интерес. Той минава през консенсусна политика. Големите дискусии, важните решения трябва да се вземат в България и да се отстояват навън компетентно, подчерта той.

По въпроса за членството на Северна Македония в ЕС, Кючюк заяви: „Кое не се разбира? Има европейско решение. То беше изковано по време на френското председателство и се превърна в европейско. Никой не може да го промени - нито Скопие, нито София, нито Брюксел, нито пък някой има желание да го променя. Това решение трябва да се изпълни.”.

Защо се стигна дотам? Защото имаше недоверие на база на подписания Договор за приятелство от 2017 г. Реши се да се намери нов механизъм, който да даде основание на двете страни да тръгнат по пътя на доверието. И това става през защита на човешките права и свободи, подчерта лидерът на европейските либерали.

В 21 век най-правилният индикатор за измерване на високи демократични стандарти минава през зачитането на човешките права и свободи. И го казвам като човек, който идва от политическа партия, която носи човешките права и свободи в своето име - Движение за права и свободи. Заявявам го и като човек, който е санкциониран от комунистически Китай през 2021 г. заради ясните си позиции по отношение на човешките права и свободи, заяви още Илхан Кючюк.

Там, където има българин, човек, който се чувства с българско етническо самосъзнание, българската държава трябва да го защити. Казвам даже нещо по-силно - политиката за човешките права и свободи трябва да бъде в центъра на българската външна политика. Без нея ние не можем да имаме нито моралния, нито материалния интерес в защита на каквото и да е друго, категоричен бе евродепутатът.

Въпросът е какво искаме да направим? Искаме да направим така, че да живеят от едната страна на границата хора, които не познават своите братовчеди от другата страна? Там няма да ме намерите. В концепцията, в която се казва - те не се познават, но се мразят, Илхан Кючюк няма да бъде намерен, включително и като докладчик, заяви той.

Трябва да се потърсят варианти Западните Балкани бъдат част от Европейския съюз. Тук е ролята на България. Не може Унгария, Словакия или която и да е друга държава да разбира по-добре проблемите на Западните Балкани от България. Ние сме признали една голяма част от тези държави първи, признали сме тяхното право да съществуват като самостоятелни държави след югорежима, подчерта Кючюк.

Той нарече политическа провокация случая, в който в Скопие се разследва защо деца от Битоля са били в България, за да рисуват картини пред Народния театър заедно с връстници от Западните Родопи.

Това е абсолютно неприемливо и осъдително. Тези деца са дошли в България по собствена воля, никой няма претенция да е бил докаран насила, родителите им не казват, че се е случило нещо нередно в България, видите ли по някакъв начин анонимен сигнал е бил получен. Това е провокация, която трябва да бъде осъдена, заяви Кючюк.

Оттам-нататък България трябва да търси всеки един начин за изграждане на доверие, на изграждане на мостове със Скопие. Аз виждам достатъчно основание за това. Това минава и през културата, и през образованието. Но пак, казвайки, човешките права и свободи са в основата на това, категоричен бе Кючюк.

И понеже много се говори за Доклада за напредъка на Северна Македония в България, ако Северна Македония не промени своята конституция, не включи българи, хървати, черногорци, словенци, египтяни и евреи, аз не виждам основание докладът да бъде гласуван през есента, заяви Илхан Кючюк.

Защото по своята същност докладът е за напредъка. Северна Македония трябва да отвори своя път към Европейския съюз, като направи така необходимите конституционни промени. Това не е лесно решение, аз го осъзнавам. Но единственият път да се продължи по пътя на реформите минава през включването на тези народи като държавотворни в македонската конституция. Оттам нататък може да се говори за всичко останало. И това е ясна и принципна позиция на Европейския парламент, подчерта още веднъж Кючюк.

Политиката е емоция, страст. Политиката е кауза и професия. Когато навлизах в нея една от големите ми дилеми беше дали политиката може да бъде кауза. Определено може. Другата ми дилема беше дали тя може да бъде професия. Виждаме в европейския политически контекст много политици, които от дълги години работят професионално. Тоест едното не противоречи на другото, сподели лидерът на европейските либерали.

Политиката има смисъл само ако работи в интерес на хората. Ако прави техните интереси защитими, ако вкарва в дневния ред на политическия дебат техните идеи, обобщи Илхан Кючюк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай