Икономическите министри се хвалят с Плана за възстановяване и ръста

Пеканов разчита на пари по "Зелената сделка", Василев затегнал контрола над големите фирми, Петков спрял проекти без обществена поръчка

Икономическите министри се хвалят с Плана за възстановяване и ръста | StandartNews.com

Служебният министър-председател Стефан Янев и членовете на Министерския съвет представят подробен отчет за свършеното от служебното правителство. То изпълнява функциите си малко повече от четири месеца.

Кабинетът се отчита. Какво говорят министрите

Ето какво казаха министрите от икономическия екип:

Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов:

"Главните ми приоритети бяха подобряването на Плана за възстановяване. Смятам, че успяхме да го надградим и да отговорим на критиките от страна на европейските ни партньори".Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов по време на отчета. 

"В Плана за възстановяване отпаднаха проекти, които търпяха сериозна критика от страна на ЕК. За мен много важно е, че успяхме да се преборим и средствата по Плана да не бъдат концетрирани само в София, а във всички области и общини в Югозападния регион. Миналата седмица проведохме разговори с колегите от ЕК и те много добре разбират, че в момента ситуацията в България е трудна. Друг важен акцент бе, че постигнахме редица договорки за следващия програмен период, които се надявам следващото Народно събрание да одобри", добави той.

  "Преди няколко дни стартира и Националното преброяване. В началото имаше известни проблеми, но сега всичко е наред и аз призовавам всички граждани да се преброят онлайн - сигурността на данните им е гарантирана. В момента обмисляме варианта да бъде удължен срокът за електронното преброяване", разкри Пеканов. 

"Темата за "зелената сделка" ще бъде използвана за политически и предизборни борби. Аз съм учуден от твърдия тон на колегите от ЕК по темата, когато става въпрос за най-бедната държава в ЕС. Все пак се предвиждат много средства за България и ние не трябва да изпускаме шанса да ги усвоим, за да може да се подпомогнат засегнатите граждани и бизнеса", завърши Атанас Пеканов. 

 Министърът на финансите Асен Василев:

"Фокусирахме контрола върху фирмите с големи обществени поръчки. Тази промяна от малките и дребните към по-големите донесе два ефекта. Започнаха да се събират повече пари в хазната. И бизнесът, и хората започнаха да работят по-спокойно. Второ тримесечие тази година отчетохме ръст от почти 10%, което е безпрецедентно след кризата от 1997-98 г. Това е заслуга на всички фирми и граждани, които са си изработили добре продукцията и са си внесли данъците в хазната",  заяви при отчета си министърът на финансите Асен Василев.

 Министърът на икономиката Кирил Петков:

10% растеж на БВП са наистина голям успех. Това заяви министърът на икономиката Кирил Петков по време на отчета на служебния кабинет "Янев".

„Преработихме изцяло двата проекта в Министерството икономиката от Плана за възстановяване, където милиард и 700 млн. ще бъдат дадени конкурентоспособно, където с помощта на европейските институции ще се следи да няма корупция“, посочи Петков.

Той даде равносметка и за Инициативата „Три морета“.

„Предложихме за пръв път да се сложи фокус върху иновацията, проекти като биотехнологичен хъб на Балканите. Продължихме разговора за предприемачеството, да привлечем стартъпи от чужбина, които да започнат бизнеса си тук“, заяви икономическият министър. Той припомни, че с "Трансперънси интернешънъл" има инициатива за нулева корупция и привличане на инвеститори в отделните общини.

"Спряхме правителствен проект в София тех парк, където без обществена поръчка бяха засилени средства с неясна степен. Неведнъж говорихме за язовирите – 588 млн. договорени без търг и конкурс. Едва 10% язовира са завършени. Надяваме се, че с прозрачността това няма да се случи пак", каза Петков.

По отношение на Българската банка за развитие (ББР) той посочи: „1 млрд. в 8 компании. С лимита от 5 млн. бха спрени тези средства да тръгнат в неясни посоки, а да отиват към малкия и средния бизнес. Заплатите в ББР са намалени между 30% и 50%, защото това са на пари на данъкоплатците, не е като частния сектор“, отчете той.

Личната равносметка на икономическия министър: „Който не го е страх – много може да се постигне за 4 месеца“.

Очаквайте подробности!

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай