Кабинетът се отчита. Какво говорят министрите

Изказаха се Янев, Донев и Рашков

Кабинетът се отчита. Какво говорят министрите | StandartNews.com

Служебният кабинет се отчита за свършеното през последните близо 4 месеца, от назначаването си през май досега. В гранитна зала на МС са целия състав на правителството, за да докладват постиженията си. Утре - 16 септември - в длъжност встъпва новия служебен кабинет, като в него се очаква да има и някои рокади.

Постарахме се да работим съобразно принципите, които декларирахме - прозрачност и отчетност, каза Стефан Янев. Той поясни, че са работили в безпрецедентна политическа обстановка. По думите му задачите пред страната ще бъдат изпълнявани в подобен дух и начин. Той се похвали, че заедно с 46-то НС са актуализирали трите бюджета - за ДОО, НЗОК и държавния.

Това по думите освен постижение на кабинета, това било и на НС, защото имало резултат. Янев изтъкна, че за първи път от години се прави актуализация на пенсиите и те вече не са под линията на бедност.

Янев изтъкна и работата по плана за възстановяване, целта на което било да бъде подобрен. "Икономиката е в подем", каза още той. Янев поясни, че има още работа по плана и се надява до края на годината да бъде пратен в Брюксел.

Във външната политика пък са демонстрирали диалогичност, особено със Северна Македония, Отрече, че сме били натискани да обърнем гръб на преговорите на Скопие за ЕС.

Вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев докладва постиженията в социалната област. Той поясни, че добавките от 50 лева към пенсиите продължили да се изплащат до септември, което струвало допълнителни 520 млн. лева. От юли била увеличена и социалната пенсия за старост, а от декември ще стане 170 лева.

По думите на Донев е трайно решението за увеличението на минималната пенсия на 370 лева. По думите му отново благодарение на работата в НС се вдигат с 15 % социалната инвалидна пенсия. Увеличавал се и размерът на майчинството за 2-та година от 380 на 650 лева. За 2022 година има нов размер на линията на бедност на 413 лева.

МВР - министърът Бойко Рашков на свой ред добави, че МВР е имало доста активна дейност. В тази връзка той посочи усилията им за честни избори и по думите му имало добра организация и това позволило да се елиминира криминалния вот. Това по думите му позволявало досега да се изкривява политическата картина. Той изтъкна, че техните усилия довели до това да преодолеят в голяма степен този порочен пример и не позволили да се купуват и продават гласовете на българите.

Очаквайте подробности!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай