Икони от Родопите осветиха Европарламентa по покана на Моника Панайотова от ГЕРБ

Икони от Родопите осветиха Европарламентa по покана на Моника Панайотова от ГЕРБ | StandartNews.com

Икони от Родопите осветиха Европарламента в рамките на изложбата "Родопите – среща с толерантността". Експозицията беше представена от българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Моника Панайотова и Регионалния исторически музей в Кърджали. Уникалните произведения на иконописното изкуство са датирани от ХVІI - ХIX в.

„Родопите ни привличат както със своя дух и величие, така и със своите традиции и култура. Изложбата представя един цялостен пейзаж на родопския регион, в който намират пресечна точка толерантността и разбирателството", каза Моника Панайотова.

„Художественото наследство в Родопите е изключително пъстро, така както е пъстра и демографската и конфесионална картина", подчерта и директорът на музея в Кърджали Павел Петков. Отец Александър Чакърък, единственият православен свещеник в град Одрин, посочи съвместното съжителство на ислямската и християнската общност в Родопите като пример за проява на религиозна толерантност, пример за междукултурния и междурелигиозен диалог, който може да бъде полезен за Балканите, а защо не и за целия свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай