Игнатов подозира Станишев за доматения бунт

Тестове ще ловят невръстни гении

Игнатов подозира Станишев за доматения бунт | StandartNews.com

София. “Не знам откъде изпълзя тази новина”, заяви образователният министър Сергей Игнатов по повод въвеждането на тестове за 3-годишните. "Ще има евентуално тестове, които да откриват способностите на децата в ранна възраст", поясни той пред бТВ. Просветният шеф уточни, 4-годишните няма да ходят на училище, а на детска градина. Тя е инструмент да не отпадат децата от образованието. В Европа има тенденции дори да се обхващат децата от 3-годишна възраст.

Игнатов коментира още и обвиненията за нарушения във Фонд "Научни изследвания". Той беше категоричен, че не може да се постави над закона, защото има подписка на 1200 души, които емоционално твърдят, че има нарушения. "Освен това, фонда е самостоятелно юридическо лице", коментира той. Според закона, конфликт на интереси има, когато членове на Изпълнителния съвет на Фонд “Научни изследвания” участват в проекти. По тази логика почти всички университети не трябва да участват, защото техни представители са членове. Тогава трябва да останат само частни фирми, обясни министърът.

“Това е абсолютна лъжа", заяви Игнатов по отношение на твърдението, че Нов български университет печели тенденциозно повече проекти. В предишната сесия фирмите, кандидатстващи с проекти, са били около 100, а сега са 11, посочи той.
От 10 декември до 20 януари всички, които не са спечелили проекти, могат да отидат във фонда да си прочетат рецензиите и да обжалват, ако смятат, че имат основание. Проектите ще бъдат преразгледани и евентуално одобрени, ако са достатъчно добри, обясни Игнатов.

Вече е предложен нов правилник за конкурси, който е много по-добър. Ще бъдат проведени кръгли маси с учени от цялата страна, които да участват в доизработването на правилник. “Това нещо ще доведе до пълно покритие на нашите амбициозни намерения в сферата на образованието и науката”, обясни министърът.

По случая с “Бельото като дискурс” той каза, че жената, която е писала тази разработка, се занимава с етнология и е създала творбата си отдавна. “Това, че тя я е писала някога, си е нейна работа и нейно право”, заяви той. “Много е лесно хора да бъдат подведени, особено в наше време. Има инструменти, отворени вече за това”, каза Игнатов.

“Загрижен съм за образа на българската наука. Болшинството български учени демонстрират високо ниво на образованост и изтънченост. Голяма част от учените не си губят времето да обсъждат кой е истински учен и кой не. Те правят наука”, смята Игнатов.

По повод доматения бунт, министърът обясни, че той е бил организиран като “не мирен”, а демонстрантите били призовани да носят домати, свирки и мегафони. "Това не съответства ли на призива на лидера на левицата с “не мирни” средства да бъде свален ГЕРБ от власт, попита Игнатов. "Призив, който предизвика възмутени реакции в Европа. Според него е много лесно хората да бъдат заблудени", допълни той.



 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай