Вторник,

Идва ли пак Борисов на власт? Горещо от западни медии

От: Редактор -
9568
Идва ли пак Борисов на власт? Горещо от западни медии
A
A
A

Пред симпатизантки в Албена Бойко Борисов потвърди решението на партията си за вота на недоверие срещу кабинета. Очерта и програма за следващо управление с ГЕРБ - така, че да не пречи на привличането на други партии.

Изредените от Борисов позиции не са изненадващи - влизане на България в еврозоната, признаване на Русия за агресор, приемане на Северна Македония и Албания в ЕС, близък до нулевия бюджетен дефицит, газова диверсификация, етническа толерантност. Тези позиции са част от профила на ГЕРБ, друг е въпросът, че повечето от тях и досега са били само декларативни - като газовата диверсификация, или противоречиви - като еврочленството на Западните Балкани, при положение, че тъкмо кабинетът "Борисов" наложи ветото на Скопие. Трети пък са формулирани така, че да не пречат на привличането на други партии, които при по-конкретна формулировка биха имали проблем - БСП например може да признае, че Путин е агресор, но не и да одобри оръжие за Украйна.

Така опорните позиции на Борисов изключват само "Възраждане", но не съвсем. Той каза ласкави думи за избирателите на Костадинов, които трябва да бъдат представени в парламента и да се дебатира с тях. Не се знае дали за гласуване в парламента няма да му потрябва "златния пръст" на Костадинов, както пръста на Волен Сидеров преди години.

В точките на Борисов обаче нямаше нищо за борба с корупцията и за съдебна реформа, въпреки че кражбите и корупцията според него сега били в "небивало положение". Явно не можеш чак толкова да излъжеш, че си борец с корупцията, както с лекота си приписваш заслуги, че по твое време цените на бензина и хляба са били по-ниски.

Така евроатлантическите коалиционни опорки на ГЕРБ изключват партиите на протеста от все още управляващата коалиция. Друг е въпросът как България, а и Европа допуснаха толкова години евроатлантическият профил да служи за фасада на корупционния.

Борисов изглежда сам не е убеден в демагогията си, защото дори пред любимите си Жени-ГЕРБ и директни включвания от национални телевизии не можа да отправи ясно послание за алтернатива на властта. Преждевременното сваляне на правителството не носи на ГЕРБ добри стратегически перспективи и преодоляване на изолацията, в която изпадна, след като слезе от власт

Ако разпадът на ИТН бъде удържан до гласуването на вота на недоверие и след това се състави кабинет с мандата на ГЕРБ, той ще е силно зависим от путинофилско-националистическата "Възраждане", което ще нанесе тежки имиджови щети както на "евроатлантическата" ГЕРБ,

Правителство с третия мандат, който ИТН лелееха да вземат от президента, вече изглежда абсурдно, защото и Румен Радев, който открито играе срещу протестните партии, би се превърнал в съдружник на Трифонов, и то точно когато той губи партията си. Така че каквото и правителство на "новото мнозинство" да се състави в този парламент, то вероятно ще издържи по-малко и от кабинета "Петков", и партиите, които го подкрепят, ще отидат след това на избори с много по-нисък старт, коментира Дойче Веле.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички