Идва кабинет на профитата

Радев връща познати експерти, ще борят кризата

Идва кабинет на профитата | StandartNews.com

След кабинета на харвардците, които прохождаха във власта, президентът Радев реди правителство от професионалисти с опит в управлението на държавата.

Повечето от тях са познати лица от предишни служебни или редовни кабинети през последните 20 години.  Указът за новия кабинет, заедно с разпускането на народното събрание, се очаква да бъде издаден най-късно в сряда. 

Най-вероятният четвърти служебен премиер, назначен от Румен Радев, ще е Гълъб Донев - признат експерт в социалната сфера. Той е секретар по демография и социални политики на президента и беше служебен министър на труда и социалната политика два пъти миналата година. 

Атанас Пеканов също се завръща като вицепремиер по европейските фондове, какъвто беше допреди 7 месеца.

За външен министър първоначално се спрягаше бившият служебен премиер Марин Райков, но в последните дни се завъртя името на Светлан Стоев, който заемаше длъжността в кабинета на Стефан Янев. 

Бойко Рашков няма да запази поста си, а новият вътрешен министър се очаква да е Венцислав Катинов, който от дълги години е в системата, бил е зам.-министър на МВР в последните три служебни кабинета. 

За правосъдието се спрягат също имена от времето на Янев - Иван Демерджиев, но има вероятност постът да получи и близкият до президента социалист Крум Зарков.

Министерството на икономиката вероятно ще се поеме от дясната ръка на Николай Василев в две правителства на НДСВ - София Касидова.

Таня Андреева, която вече беше на поста по времето на Орешарски, е най-вероятният министър на здравеопазването. 

Световният шампион по стрелба Весела Лечева може да оглави Министерството на спорта.

Най-спряганото име за наследник на Асен Василев е Любомир Дацов - заместик-финансов министър в две последователни правителства, 

Името на Христо Алексиев отново се завъртя  като служебен министър на транспорта. МРРБ почти сигурно ще оглави Валентин Граматиков, който бе част от екипа на Виолета Комитова.

Служебен министър на туризма почти сигурно ще е отново доц. Стела Балтова.

Министерството на културата вероятно ще бъде поверено на Пламен Славов, който е секретар на президента по духовност и култура.

Служебният кабинет безспорно ще има за задача  да реши проблема с газовите доставки и да противодейства на кризата заради галопиращата инфлация. 

Анализи, коментари и прогнози по най-горещите теми - четете във вестник "Стандарт"!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай