Иде Страшният политически съд

Ураган довя Борисов в парламента,тайфун може да отвее партийните брокери

Иде Страшният политически съд | StandartNews.com
  • Nexo дарения събраха ПП и ДБ, Денят Х е 20 януари
  • Ураган довя Борисов в парламента,тайфун може да отвее партийните брокери

Тази седмица времето не беше приятел никому. Метеорологичното помете с ураган Враца и Монтана. Астрономичното прикова погледите първо към златните часовници на мириардерите в Давос, отчитайки че финансовите асове от Персийския залив са детронирали руснаци и китайци. А после насочи всички към страховития Часовник на Страшния съд, който след броени дни ще отчете намаляват ли символичните 100 секунди до самоунищожението на човечеството или не.

У нас, както винаги, на най-сериозните ситуации се гледаше най-лежерно. Докато Северна България ще криеше от вятърния ужас, Южна се забавляваше с вица: "Къде можеш да видиш гола съседка? На балкона!

"Докато светът изтръпваше от прогнозите в Давос за рецесия и глобален спад на търговията с над 7%, в родния парламент залагаха чест и пари какво ще каже Бойко Борисов на лидерската среща с Корнелия Нинова и кой още ще седне до нея.

На този фон най-голямата финансова измама с български привкус мина като торнато през партиите, свали и дрехите, и маските на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" и се превърна в Часовник на Страшния политически съд за

партии и медии, бръкнали в кацата на криптомеда

Аферата Nexo и Nexo Capital удари в земята Ружа Игнатова, засенчи пирамидите на Мадоф и хвърли най-голямото петно върху иначе проспериращия ІТ сектор у нас.

Скандалът е планетарен. Изпрани са много пари на руски олигарси - извършени са 1,250 млн. трансакции, по колко пари всяка тепърва ще става ясно. Нещо повече - засечени са трансакции на "Хамаз", разкри в четвъртък зам.-председателят на 48-ото НС Йордан Цонев. Ден по-рано той стана част от нова временна комисия на парламента, която трябва да установи всички факти и обстоятелства от най-крупната финансова измама. По предложение на ДПС парламентът прие да се проверяват не само партиите, получили дарения от Nexo и Nexo Capital, но и юридическите лица. Защото лъсна истината, че гайки и болтове от медийната машина на кръга "Капитал" са били стимулирани финансово да промотират криптоплатформата."Категорично са разкрити директни трансакции от руски фирми към криптобанката Nexo, има сведения за координация между Nexo и ирански терористични организации", хвърли малко по-късно нова бомба главният прокурор Иван Гешев. Този път градската десница не можа да му скочи с обвинения, че действа политически. Защото сигналът за аферата дойде отвън. Осем щатски главни прокурори предявиха искове за връщане на парите на ограбени американски граждани. И обявиха основните доказателства по разследването. В него българската прокуратура е партньор, а не водеща страна. Накрая стана ясно, че сред ужилените има немалко европейци, което пък се очаква да вдигне на крак европейската прокуратура на Кьовеши.

Всичко започна преди седмица, когато стана ясно, че бившият депутат от Реформаторския блок Антони Тренчев, близък приятел на сегашния пепеец Настимир Ананиев, е в окото на криптобурята, тръгнала от САЩ и ударила България. Ще съдя всеки, който спомене името ми, обиколи телевизиите Ананиев. Криптомир, отговори му мрежата с виц и пусна артистични колажи на новия криптофараон. Постепенно на бял свят започнаха да излизат Nexo спонсори на "Продължаваме промяната" и Nexo дарения за Да, България.И докато Христо Иванов честно и почтено сложи всичко на масата, искайки нов модел за финансиране на партиите, който да ги предпази от подобни капани, "Продължаваме промяната" обявиха, че са невинни, а срещу тях се водела акция "Кал и каскети".

Последва нескопосан опит на ПП да си изчисти евроатлантическия имидж. От "Ди Велт" дойде сензацията, че Кирил Петков и Асен Василев спасили Украйна, осигурявайки без никой да знае оръжие и гориво за страната жертва от самото начало на войната.

Чуя ли за Кирчовците, сещам се за комисиони,

иронично коментира Цонев. А скандалът, който постави Нинова на пачи яйца, постигна една цел: издуха като януарски вятър и без това крехките преговори за редовен кабинет.

На този фон БСП получи мандата за кабинет, но на рождения ден на Нинова, което породи овации и майтапи. Радев й подари червени рози, тя му отговори с бонбони "Мерси", а мрежата роди лавина от бъзици и мемета. За "Мерси" не ме търси, бе милият отказ на "Възраждане" за преговори за кабинет.Накрая се случи, в което никой не вярваше. Нинова осигури Борисов на лидерска среща. Но ПП които най-много искаха това, се скриха. Обявиха, че ще разговарят за правителство двустранно. И заедно с ДБ стартираха подготовката за местните избори в София.Петък, 20 януари 2023, е Денят Х. В него ще стане ясно дали криптобурята Nexo ще отнесе така чакания от бизнеса и хората кабинет. Минират ли го, изборите се ясни. Не е ясен обаче ефектът на пеперудата. Той може да роди избирателен тайфун, който да отвее брокерите от политическия терен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай