ИБГНИ искат повече пари за земеделците и животновъдите

От парламентарната група предлагат да бъдат осигурени 40,5 млн. лв. компенсации

ИБГНИ искат повече пари за земеделците и животновъдите | StandartNews.com

От парламентарната група "Изправи се БГ! Ние идваме!" предлагат в актуализацията на държавния бюджет да бъдат включени 70 млн. лв. за подкрепа на земеделските производители и животновъди в условията на пандемията, съобщават от партийния пресцентър.

От групата предлагат да бъдат осигурени и 40,5 млн. лв. за компенсиране на щети от неблагоприятни климатични събития и болести по растения и животни, както и за актуализиране бюджетите на съществуващи инвестиционни схеми за подкрепа.

Този пакет от над 110 млн. лева ще даде възможност за частична компенсация на загубите на земеделските производители, причинени от спадащото потребление на храни в условията на пандемия, растящите цени на фуражи, препарати и горива за производството, както и за справяне с последствията от природните бедствия, които тежко засегнаха земеделието през изминалия месец, подчертават от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

От парламентарната група са имали срещи със земеделци, животновъди, зеленчукопроизводители, картофопроизводители и представители на Министерството на земеделието. На срещите е станало ясно, че секторът е лишен от средства за подпомагане на земеделските производители до края на годината. Няма предвидени средства за преодоляване на последствията от COVID-кризата и земеделският отрасъл трудно може да се възползва от съществуващите мерки.

Целият ресурс по инструмента de minimis е изчерпан, а оставащите суми за компенсиране на щети при неблагоприятни климатични събития и болести са малко над 2 млн. лв., което е крайно недостатъчно. Градушките и пораженията нанесени от тях, поставят на преден план необходимостта от средства за подкрепа на потърпевшите земеделски производители, допълват от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай