И вътрешната комисия забрани бурките

И вътрешната комисия забрани бурките | StandartNews.com

Вътрешна комисия прие единодушно забраната за носене на облекло, скриващо или прикриващо лицето. В проекта на ПФ е записано, че за напълно скрито лице се считат случаите на на използване на покривала или дрехи от плат за цялостно закриване на лицето на главата и лицето, включително устата, очите, косата и ушите, независимо от наименованието на дрехите. Глобата за първо нарушение е 200 лв., за всяко следващо до 1500 лв. Затвор до 3 г., глоба до 5000 лв. и обществено порицаване заплашват лицата, които принуждават, включително и чрез материални облаги. Още по-високо е наказанието, ако принудата е към непълнолетно или малолетно лице – до 10 000 лв. глоба и до 5 г. затвор.

МВР даде положително становище с аргумента, че така ще се защити националната сигурност. Вносителят Красимир Каракачанов обясни, че е ползван европейският опит, основно на Франция и Белгия. 7 европейски държави са въвели такива ограничения.

„Има опасна тенденция за настъпление на радикалния ислям у нас, която разделя не само българското общество, а и мюсюлманската общност – на правоверни и такива, които не са", посочи Каракачанов. Предложението бе подкрепено от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, защото това облекчава и местната власт и спира преекспонирането на темата.

Законът вече мина в Регионална комисия. Предстои да бъде разгледан и в Правна комисия, след което влиза в пленарна зала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай