И пожарната става агенция

СДОТО прераства в ДАТО, правят Национално бюро за "бръмбарите"

И пожарната става агенция | StandartNews.com

София. Пожарната и гражданска защита ще бъдат отделени от МВР и ще бъдат обособени в агенция. Шефът ще се избира от парламента по предложение на премиера, научи "Стандарт" от депутати от левицата, които пишат законовите поправки.

Това ще е втората агенция, която ще бъде създадена след преструктуриране на МВР - самостоятелно звено ще стане и СДОТО. Шефът на "бръмбарите" отново ще се избира от парламента по предложение на министър-председателя. Депутатите ще решават и кой да е новият началник на ДАНС.

До края на седмицата се очаква парламентът да приеме на второ четене промените в устройствения закон за родното ФБР. В структурата на агенцията ще влязат антимафиотите от ГДБОП, които в мандата на ГЕРБ бяха в МВР.

Междувременно в парламента бяха внесени поправки в закона за СРС-тата. Автори са им лидерите на БСП Сергей Станишев и на ДПС Лютви Местан и депутати от двете партии. Агенцията, която ще поеме "бръмбарите", ще се казва
Държавна агенция „Технически операции" /ДАТО/. Според вносителите изваждането на подслушването в самостоятелно звено ще гарантира неговата независимост и невъзможност за злоупотреба.

Създава се и 5-членно Национално бюро за контрол на СРС-тата. Шефът и заместника му ще се избират от парламента. Като дисциплинираща мярка да поръчването на СРС-та се предвижда заявителите на "бръмбари" да плащат от бюджета на ведомството поръчаното от тях подслушване.

"Поради сложността на материята законът не навлиза в подробности, а възлага на МС да регламентира подробно реда и начина на прилагане на този нов принцип. Естествено е той да бъде въведен в действие не веднага, а в началото на следващата календарна и финансова година", пишат в мотивите си вносителите.

Всяка година бюрото ще се отчита пред парламента. В народното събрание пък ще има постоянна парламентарна комисия за контрол над дейността на службите за сигурност , използването и прилагането на СРС и достъпа до трафични данни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай