И Бандерас иска да лети с "Авиоотряд 28"

Ангеловне любопитствал защо е летял премиерът

И Бандерас иска да лети с "Авиоотряд 28" | StandartNews.com

София. Министерство на отбраната (МО) има договори за използване на самолети за снимките на филм с Антонио Бандерас. Това стана ясно от Аню Ангелов, който се яви на изслушване във Временната анкетна комисия за проверка на полетите с „Авиоотряд 28" и въздухоплавателни средства на Министерството на отбраната за периода август 2009 - март 2013 г.

Ангелов уточни, че МО е сключвало договори за използване на самолети както преди, така и сега. „Дори сега има договор за снимките на филм с Антонио Бандерас", каза той. „МВнР е използвало на три пъти самолет „Спартан" през 2010 и 2011 г. – при загубата на човешки животи в Охридското езеро и при извеждането на освободените наши пилоти от Судан. При тези случаи е немислимо да има договор. Това са държавни институции, държавни органи", добави Ангелов.

„Никога не е бил мой интерес, никога не съм бил любознателен, не съм искал да знам с каква цел са изпълнявани полети с министър-председателя", обясни Ангелов. 

„По искане на дирекция „Протокол" към Министерски съвет при мен са постъпвали факсове, с които се иска съответен полет да бъде изпълнен с начална и крайна точка. Тези факсове съм ги изпращал към началника на отбраната. С негова положителна резолюция са изпълнявани конкретните задачи. Тези задачи са изпълнявани стриктно, така, както са поискани", каза още Ангелов.

„По мое настояване беше устно разпоредено на министъра на финансите до края на 2012 г. да бъдат възстановени средствата на ВВС за изпълнените полети. И през 2011, и през 2012 г. са заделени допълнителни средства от Министерството на отбраната, възстановени от Министерството на финансите, заради свръхпланираните приходи, осъществени чрез продажба на ненужна техника и въоръжение. С тези средства е закупено допълнително гориво за около 20 млн. лв. за 2012 г., а през 2011 г. – около 10 млн. лв.", добави бившият министър.

„Твърдя категорично, че закони не са нарушавани по повод полети с военно-транспортни вертолети, каза бившият военен министър. Депутатът от ДПС Рамадан Аталай пък му отговори с думите: „Г-н министър, вие сте сериозен човек. Ако направим един анализ дотук какво ни казахте, ще излезе, че не сте убедителен. Много ни е трудно да достигнем до един простичък въпрос – искаме да разберем дали полетите с „Авиоотряд 28" и военните самолети са били законосъобразни. Вие заявихте, че не се интересувате от нищо, освен да съобщите на началника на съответния отряд. Не съм съгласен, че пилотите вършат обучение, защото те изпълняват полети само в една посока - София – Безмер, Безмер – София. Нарушени ли са законите и разпоредби на вашето министерство за ползването на самолети?".

„Категорично отхвърлям всякакви обвинения, че крия нещо. Нищо не крия. Това, което казвам, го казвам пред вас", категоричен бе Ангелов и увери, че има досъдебно производство, от което да стане ясно дали полетите са били законосъобразни, или не. „Не мога да знам кои точно охранители летят с министър-председателя, нито кой придружава министър-председателя. При мен идва искане за полет с министър-председателя и в това искане не се споменава нищо за придружаващите лица", каза Ангелов и напомни, че е недопустимо да липсват списъците за международните полети. „При всички случаи е било известно на пилотите и на командира на авиобазата кой е бил на борда на самолета", каза още той.

„Това са военно-транспортни вертолети. Тяхната задача е да излетят, да прелеят определено разстояние и да кацнат. Те транспортират личен състав, техника. Това е тяхната задача. Това не са бойни средства на ВВС. Нито пикират, нито извършват полети на малка височина. Това, че летят до Безмер, София, Русе, влиза в тяхната бойна подготовка като изискване", продължи бившият военен министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай