И АБВ си избра Радев (ОБЗОР)

И АБВ си избра Радев (ОБЗОР) | StandartNews.com

Първанов започва подготовка за коалиционно споразумение

Бившият командир на Военновъздушните сили (ВВС) ген. Румен Радев спечели още една подкрепа - тази на АБВ. От партията на Георги Първанов го посочиха за свой кандидат вза "Дондуков" 2, след като това направиха в сряда и БСП. В решението от днешното заседание на Националния съвет на формацията няма изненада, тъй като ген. Радев бе единственият предложен. Номинираните от структурите лидерът Георги Първанов и заместникът му Ивайло Калфин се отказаха още по време на преговорите с БСП в името на номинацията на ген. Радев и в това за коалиция вляво.

Самият генерал уважи заседанието на АБВ и се появи още в самото му начало в НДК, където бе посрещнат от Първанов. "Тук съм, за да обсъдим възможностите за една по-широка коалиция. В тази битка всеки глас е важен. Целта е да работим всички за България", обясни пред журналисти ген. Радев, преди да отговори на въпросите и на АБВ. "Нашият кандидат се очертава като фаворит в предстоящите избори", заяви на брифинг след решението лидерът на АБВ Георги Първанов. Според него така може да се очаква "един силен, значителен успех на вота", но тепърва предстои и много работа по самата кампания. Заради това и следващата стъпка е подписване на коалиционно споразумение с "БСП Лява България". За какво ще се бори, ако влезе в "Дондуков" 2, за първи път обясни и самият ген. Радев.

"За балансирана външна политика, така че България да може да участва активно във формирането на европейската и международната политика, но на базата на позицията на своя национален интерес. Да продължава да бъде активен член на ЕС и НАТО, но с все повече реални способности. Във вътрешнополитически план ще работя за ясно разделение на властите, защото това е гаранция за демокрацията в една държава и нейния просперитет", изреди кандидатът на лявото. Според него сега е важно да се акцентира върху "образование, сигурност, здравеопазване, духовност и култура". "От цялата тази морална и ценностна криза не се излиза само с пари и някакъв механичен сбор на еврофондове, проекти, строежи. От криза се излиза с ясни ценности и достойнство", описа още ген. Радев. И не пропусна, че ще работи и за това - "българинът да има достойнство, да се чувства горд, че живее в тази държава и тази държава има лице и гръбнак навън".

Генералът "открехна завесата" и за това какво ще е поведението му към Русия. "Ние сме реални членове на НАТО и на ЕС, но в никакъв случай не трябва да си създаваме врагове, особено пък в лицето на един такъв енергиен колос, една възходяща икономика, да не говорим за военна мощ, каквато е Русия", убеден е той. На старта на предизборната му кампания ген. Радев коментира и определенията, които чува за себе си. "Благодаря на г-н Иван Костов - той ми направи страхотна реклама, като каза, че няма да гласува за мен. От това по-голяма помощ в една предизборна кампания аз не съм очаквал", подчерта генералът. И добави - "наши политици с лека ръка лепят етикети - след като той е военен, значи по презумция е прост и за него място в едно такова сложно нещо, каквато е политиката няма; "след като го издига БСП и АБВ, му лепваме етикета, че той е с комунистическо съзнание и то ще ни отдалечи от Европа, от НАТО, ще ни хвърли в тъмните прегръдки на Азия. Ами такива хора налепиха етикети с цени - на нашата индустрия, на нашата енергетика, на БГА "Балкан" и ги разпродадоха за жълти стотинки".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай