И арменците се ядосаха на Радев за деня на вота

Искат промяна, защото празнуват Великден на 4 април

И арменците се ядосаха на Радев за деня на вота | StandartNews.com

И арменците се ядосаха на Радев за деня на вота. След като католическата общност поиска президентът да отмени датата на изборите, защото на 4 април е католическият Великден, и арменската диаспора в България поиска нова дата. Причината е, че тя също празнува Възкресение заедно с католиците.

Кметът на Раковски Павел Гуджеров изпрати писмо на Радев, с което настоява за промяна на датата. Арменците в Пловдив също споделиха, че предпочитат вотът да не съвпада с техния стародавен религиозен празник. В града под тепетата има голяма диаспора от български граждани - арменци.

"В Армения винаги взимаме предвид църковния календар. И на големите празници се стараят да няма избори", коментира отец Храч Мурадян. "Никой не трябва да бъде огорчаван, защото мисля, че всички тези консултации имаха за цел нещата да бъдат подредени по най-добрия начин, не съм сигурен, че се е случило", заяви Сахак Чалъкян.

32 са секционните избирателни комисии на територията на община Раковски (известна като католическата столица на България), а Веселин Делипетров е редовен техен член при всеки вот. За датата 4 април обаче той няма да се включи в организацията на изборния процес. "Искам да съм със семейството си и да отдам почитта си към Бог и да празнувам неговото възкресение", заяви Веселин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай