Четвъртък,

Хванаха Местан в лъжа за секретни документи

От: Администратор -
A
A
A

Парламентът хвана в лъжа изгонения от ДПС депутат Лютви Местан. Справка от Народното събрание, с която в. "Стандарт" разполага, показва, че Местан е искал и е получавал достъп до секретна информация. На практика изключеният от партията бе уличен с официални документи в лъжа.

"При направена проверка в регистратурата за национална класифицирана информация на НС се установи, че през 2015 г. Лютви Местан се е запознал с 1 бр. класифициран документ, за което се е подписал на контролния лист, с 4 бр. класифицирани документи във връзка с участие в Консултативния съвет по национална сигурност на 14.11.2015 г. (документите са върнати на Президентството и Държавна агенция "Разузнаване") и е участвал в едно закрито пленарно заседание", става ясно от отговор на главния секретар на парламента Иван Славчов след запитване на в. "Стандарт" по Закона за достъп до обществена информация.

Само преди две седмици Лютви Местан твърдеше друго. На честванията, посветени на възродителния процес, в с. Могиляне на 26 декември, той бе попитан дали е отнесъл в турското посолство документи, съдържащи класифицирана информация. Според различни публикации става въпрос за договора за ремонт на родните изтребители, сключен с полската страна. Тогава Местан коментира, че не е вярно и не е изнасял секретни документи от Народното събрание. "Ще бъда пределно публичен и съм публичен, както винаги съм бил. Това е отговорът на въпроса. Тезата във въпроса е толкова вярна, колкото и другите помии, които се изливат върху мен. Бил съм изнесъл секретни документи! Влезте в секретния отдел на парламента да видите дали има мой подпис", призова Местан. Е, проверката на в. "Стандарт" показа, че се е подписвал и се е запознавал с такива документи.
От Народното събрание отказаха да разкрият от какво точна информация се е интересувал народният представител, като се позоваха на чл. 34 от Закона за защита на класифицираната информация, който определя срокове, забраняващи разкриването на съдържанието. Те варират между 2 и 30 години, според различната степен на защитеност.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички