Христосков готов с варианти за пенсиите

Христосков готов с варианти за пенсиите  | StandartNews.com

София. Проф. Георги Близнашки влезе на "Дондуков" 1 с цели четирима вицепремиери. Това бе една от изненадващите тактики на президента Росен Плевнелиев при подредбата на служебния кабинет. Икономика, социална политика, еврофондове и правосъдие са четирите фронта, на които ще воюват "генералите" на проф. Близнашки. Защо президентът заложи точно на Екатерина Захариева, Илияна Цанова, проф. Йордан Христосков и Христо Иванов? И каква е мисията им в кабинета "Близнашки"? Вижте отговорите.

"Христосков не е за министър в служебен кабинет, той трябва да е министър в едно редовно правителство. И да доведе най-после докрай тази пенсионна реформа". Този коментар чух, след като стана ясно, че проф. Йордан Христосков ще стане служебен социален министър.

Защото колкото и амбициозен да е един служебен кабинет, той реформи не може да прави.
А бившият дългогодишен шеф на НОИ, социален министър и зам.-министър в две правителства и най-вече един от авторите на най-новия пенсионен модел, въведен у нас през 2000 г., има ясна позиция как да бъде подобрена системата. Затова със сигурност ще го сърбят ръцете да се захване с това. Или поне да подготви почвата.
Една от задачите, които си поставя Христосков, е да възстанови работата на Консултативния съвет по пенсионна реформа, но само с експерти, без политици. Този съвет бе сформиран от предишния министър на труда Хасан Адемов, но за да не се разлайват кучетата преди избори, не е свикван от края на миналата година. Сега Христосков иска да остави за следващото редовно правителство няколко варианта за реформа. "Те ще бъдат с конкретни финансови разчети колко ще струва всичко в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план, както и с предложения за законови промени", посочи Христосков.

От предишни заседания на съвета знаем, че негово е предложението възрастта за пенсиониране да се обвърже с нарастването на продължителността на живота. "Така годините за пенсия няма да зависят от политически решения, а от обективни фактори", обясняваше Христосков.

През годините бившият шеф на НОИ нееднократно яростно е критикувал политиците за немалко лобистки промени, довели до разклащане на финансовата стабилност на пенсионната система. И винаги защитавал тезата, че България е въвела възможно най-добрия модел за пенсионно осигуряване. А именно тристълбовият - държавно обществено осигуряване, допълнително задължително осигуряване в частни пенсионни фондове и доброволно осигуряване също в частни фондове.

За добро или за лошо Христосков винаги е бил политически независим. Макар че кариерата му започва под опеката на СДС, той никога не е членувал в нито една партия. Бил е зам.-министър на труда в кабинета на Филип Димитров и Любен Беров и служебен министър при Ренета Инджова. Управител на НОИ става през 2000 г. при управлението на СДС и правителството на Иван Костов.

Някои от идеите му за корекции в пенсионната система обаче са доста далеч от дясното. Като например категоричната му убеденост за сериозно вдигане на вноската за пенсия. Или за премахване на плоския данък и въвеждане на 20-25% ставка за високите доходи. Според него облагането на хората с най-ниските доходи води до деградация на работната сила. Не се притеснява да лансира и теми табу като въвеждането на диференцирани ДДС ставки за стоки и услуги от първа необходимост като лекарства, памперси, храни, учебници и помагала, дрехи и обувки, компютър. Христосков е твърдо срещу ранното пенсиониране, подкрепя семейно подоходно облагане и не приема възраженията на бизнеса срещу вдигането на минималната заплата и осигурителните прагове. Въпреки тези свои виждания той не е припознаван и от социалистите. И все пак винаги когато се е сменяла властта и се е правело ново правителство, името на Христосков е било сред първите спрягани за социален министър. Заради безспорния му авторитет на експерт, който познава не само пенсионноосигурителната материя, но и трудовото законодателство и добре разбира как функционират икономиката, финансите, пазарът на труда. Да не забравяме, че Христосков има задълбочен поглед и върху проблемите на образованието като дългогодишен зам.-ректор на Висшето училище по застраховане и финанси и сега преподавател в Пловдивския университет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай