Христо Иванов иска мобилизация на целия експертен ресурс

Христо Иванов иска мобилизация на целия експертен ресурс | StandartNews.com

София. Това са три месеца, но не са случайни, от гледна точка на правосъдието. Това са трите месеца, в които трябва да направим необходимите стъпки, за да може да получим, колкото може по-добър доклад през януари следващата година и да поставим тон на отношение между ново правителство и една нова комисия. Това заяви новият служебен министър на правосъдието Христо Иванов след като прие поста от Зинаида Златанова.

Иванов продължи, че когато ЕК започне работа, един от въпросите, които тя ще трябва да реши е какво ще прави с казуса България - относно мониторинга в областта на правосъдието.

Добрият вариант за България е да опитаме да мобилизираме целия експертен ресурс, който имаме и на база, на което предишните колеги са правили, защото съдебната реформа е колективно усилие и трите месеца ще стигнат само, ако може да надграждаме.

Трябва да опитаме да формулираме ясна стратегия, която да бъде заявка за ЕК, че от България има план, заяви той и добави, че планът няма да бъде за 3 месеца или един мандат. Едва ли ще може да направим някакви видими резултати в края на тези три месеца, не искам да създавам никакви погрешни очаквания. Същевременно в тези три месеца предстои ВСС да избере председател на ВКС.

Има и по-важна задача, този избор да подпомогне и да окуражи съдите във ВКС, а след това и всички останали, за това че има смисъл да инвестират усилия, да излизат от тясно-формалните роли, които законът им дава и да се ангажират с взимането на решения в съдебната система, заяви новият правосъден министър. За него било изключително важно бъде се намери онзи дух, в който да се стигне до резултат, в който съдиите от ВКС да се обединят около една кандидатура на изслушването, което предстои и да не се получи разделение.

Като централен проблем той посочи е начинът, по който се номинират и избират лидерските позиции, като това, според него не е проблем само в съдебната система, а в цялата система от контролни и независими органи, които трябва да се грижат за върховенството на закона и за прилагането на доброто управление.

"В този труден и турбулентен период Зинаида Златанова е успяла да наложи и запази един изключително добър и човешки тон на отношение. Тези неща, може би не са били видими от медийната камбанария, но от гледна точка на тези, които се опитваме да работим със съвместни усилия да бутаме нещата по-напред, това беше видимо. За мен ще бъде много важно да опитам да запазя тази човешка атмосфера на сътрудничество и да я предам по-нататък. Беше изключително труден период, Зина, много ти благодаря за това, което успя да направиш", обърна се той към предшественичката си.

Пожелавам на Христо Иванов политически консенсус, без това всички сме наясно, че няма да мръднем напред, каза от своя страна Зинаида Златанова

"Изключително щастие и късмет е, че имаме човек, толкова отдаден на съдебната реформа дълги години, който ще поеме министерството. Наистина му дойде времето за това. Надявам се и му пожелавам да работи със същия ентусиазъм в правителствения сектор, както в неправителствения", заяви Златанова и му пожела да довърши актуализацията на съдебната стратегия, като заяви, че убедена, че това ще се случи, макар и за краткия мандат, който има един служебен министър. Това ще бъде много голяма качествена промяна, на която много хора се надяваме в България, заяви тя.

В равносметката си за свършеното за тази една година бившият министър обясни, че й се вижда важно, че са събрани гледните точки, които са в документ, който новият министър по преценка може да допълни, измени, напише отново или както прецени. Важното е, че всички въпроси са поставени на масата, няма непоставени въпроси. За някои от тях, сякаш има консенсусно решене, за други предстои да се намери такова. Хубаво е, че имаме такъв тип отговори или варианти на отговори, това е много сериозна работа. От тук-нататък, обаче е по-трудно, давам си сметка, сподели Златанова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай