Христо Иванов проговори. Става ли еврокомисар?

Каза какви са най-предстоящите му цели

Христо Иванов проговори. Става ли еврокомисар? | StandartNews.com

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов коментира спекулациите дали ще става еврокомисар. Слуховете се въртят от десетина дни във връзка с ротацията на кабинета и председателския пост в парламента.

"Не си търся нова работа. Като един от лидерите, които носят отговорност за сериозните компромиси от последните месеци, минимум трябва да се погрижа за постигането на определени резултати, преди изобщо да мога да мисля за нови позиции", заяви лидерът на "Да, България". В интервю на OFFNews той обясни, че фокусът му е върху задачите, които има да довърши в настоящото си качество.

"Конкретно през 2024 г. трябва да завършим структурната страна на съдебната реформа. Също така, надявам се в следващите месеци да имаме политическата визия да консолидираме "Демократична България" като носител на обновена програма за ускорена модернизация и развитие на страната ни от център-дясна позиция", каза Иванов. 

Попитан за критиките на президента Румен Радев, че Народното събрание няма моралното право да провежда конституционна реформа, защото се ползва само с 8% обществено доверие, Иванов заяви, че призивите истинската реформа да бъде отложена, за да се явят "някакви невъзможни, свръх облечени в доверие парламенти", са изключително деструктивни. 

"Конституционните промени са само предпоставка - от тях няма да произтече нищо непосредствено, а и никога не сме го твърдели. Те обаче са неизбежната, дълго отлагана стъпка, с която се полага основата на истинската реформа".

Христо Иванов намира, че "цялото поведение на президента не съответства на конституционната му роля на посредник, търсещ точките на обединение, а на популист в перманентна кампания". Според него Радев "използва президентството като платформа за своя версия на "Шоуто на Слави" - постоянно да бъде в телевизора с възможно най-популистките и деструктивни критики, за инжектиране на конфронтация с всички средства, без да поема отговорност за нищо". 

"Единствената му цел е да подгрява възможността да се яви като новия популистки спасител и да търси удобна възможност за такъв вираж. Не го интересува нищо друго". 

Сред останалите теми, които Иванов коментира, е пътят на неговата формация, предвид обявения курс надясно след последния национален съвет на "Да, България". 

"Естествено е "Демократична България" да бъде субектът, който да артикулира и да работи за едно ново издание на националния дневен ред за модернизация и гарантиране на индивидуалните свободи, за здрави институции и закони. Важно е да има системен субект, който прави политика от тази гледна точка и си поставя за цел да отгледа следваща генерация лидери, за да осигури генерационен трансфер на тези идеи. ДБ трябва да заеме мястото си и да развие нов набор от дългосрочни приоритети и цели за България, които да се опитва да договаря и отстоява на политическия терен", обясни Христо Иванов. 

Относно попълването на парламентарната квота в регулаторите той намира, че всички в управляващото мнозинство разбират, че трябва заедно да положат усилие да излъчат убедителни членове на съответните институции "на база на техните професионални качества и способност да отстояват обществения интерес, а не да бъдат проекции на партийно парцелиране". 

"Очевидно е, че резултатът от този процес в много висока степен ще бъде и присъда за оправдаността на политическите компромиси, които доведоха до съставяне на тази управленска формула и на политиката на търсене на междупартийно съгласие изобщо".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Мария
преди 3 месеца

Това е просто чудо, след като прочистих тялото си, се отървах от наднорменото тегло, вечната умора, хроничната кашлица, като цяло се върнах към живота. Това лекарство премахва всички боклyци от тялoто: пapaзити, токcини, отпадъци и възстановява тялото. Съветвам всички да преминат курса, няма да съжалявате. това е лекарството--- https://e.vg/clean

Откажи