Хазната пести 119 млн. от програмата "Растеж"

Хазната пести 119 млн. от програмата "Растеж" | StandartNews.com

Министерствата няма да получат близо 50% от предвидените за тях 210 млн. лв.

119 млн. лв. от бюджета ще бъдат спестени от програмата "Растеж и устойчиво развитие на регионите", като в резултат парите ще може да бъдат дадени за по-належащи нужди. Това гласи проект на постановление на Министерски съвет, който е пуснат за обществено обсъждане.

В бюджета за 2014 г. бяха предвидени 500 млн. лв. за програмата за "Растеж и развитие", като 210,3 млн. бяха за министерства и ведомства, а 289 млн. за общините. Служебното правителство обаче реши да се прекрати финансирането за проекти, за които към 17 септември няма сключени договори. Към тази дата са завършени и разплатени 11 обекта на пътната агенция на стойност 22,1 млн. лв. А сключените договори от министерства и ведомства са за 119,9 млн. лв. В резултат само от парите за министерства и ведомства икономиите ще бъдат 103,5 млн. лв. Като например от предвидените 24 млн. лв. за проекти на Министерството на здравеопазването и 15 млн. лв. за Министерството на транспорта няма да се даде нито един лев. Сериозно се свиват и парите за проекти на Министерството на правосъдието - от 30 млн. лв. на малко над 3,4 млн. лв.

Доста по-напреднало е изпълнението на проектите на общините. Общо средствата за завършените общински проекти и проектите, които са в процес на изпълнение, са в размер на 273,78 млн. лв. Така от парите за общините от програмата "Растеж и развитие" ще бъдат спестени 15,3 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай