Хасан Адемов: Има бомба със закъснител на пазара на труда

Адемов не е имал време да седне в стола на своя предшественик.

Хасан Адемов: Има бомба със закъснител на пазара на труда  | StandartNews.com

София. Има заложена бомба със закъснител на пазара на труда. За това алармира министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов в предаването „Неделя 150" по БНР. Той обясни, че от този месец до последните три на годината ще се освободят много хора, които са били наети по програма за временна заетост от 6 до 12 месеца. Адемов изтъкна, че тези над 2 000 кадри ще трябва да се регистрират като безработни, а за тях няма пари и не може да им се осигури нова заетост. Ако искаме тези хора да ги разположим на пазара на труда, с мерки, с програми, с някаква форма на заетост, трябват допълнително пари, коментира министърът. Той алармира, че ангажирани да работят по стажантски програми имат затруднения, те не са получавали заплати от шест месеца. Има нужда от подкрепа от гражданския сектор.

По информация на Агенцията по заетостта безработицата към 28 май е 11, 28 процента, каза Адемов. Той изтъкна, че данните на НСИ са различни и там цифрата е много по-висока. „Нашата основна цел е да преодолеем тенденциите за нарастване на безработицата", допълни той.

За голямо съжаление едно поколение преживява вече втора пенсионна реформа и едва ли ще преживее трета, коментира министърът. Той уточни, че кабинетът трябва да „стъпи" на сериозни разчети и да разгледа важни индикатори като средната продължителност на живота, средна продължителност на работоспособност и други, чак след това да се правят промени в пенсионната реформа. Той обясни, че броят на пенсионерите у нас е намалял на 19 705. „Не очаквайте от мен да давам окончателна оценка за пенсионерите", каза Адемов и уточни, че от новата седмица ще започне провеждането на срещи с редица работодателски организации.

Адемов не можа да конкретизира кога ще бъдат увеличени парите за майчинство, но увери, че до два дена ще бъде уточнено дали ще бъде от юли или от октомври. „Но на този етап позицията на Министерството на финансите и на министър Чобанов е, че трудно можем да намерим средства", допълни министърът на труда и социалната политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай