Харалан Александров със знакова фраза за Ахмед Доган

Много нарасна хаосът, трябва структура, а структурата е регламент, съгласие, посочи социалният антрополог

Харалан Александров със знакова фраза за Ахмед Доган | StandartNews.com

"Ахмед Доган е много повече от политически лидер и визионер – той е в ролята на могъщ мъдрец, „нещо като стареца от планината, който винаги се появява и има магически способности да трансформира оловото в злато“. 
Това се случва с Делян Пеевски, който беше страховито демонизиран". Коментарът е на социалният антрополог Харалан Александров, той го направи в ефира на БНТ.

Александров добави, че ако ДПС довърши „процеса на трансмутация“, може да се окажем изненадани от резултата.

Българското общество се промени през последните години, констатира Александров. Според него са се случили няколко ключови неща, едното от които той дефинира като оттегляне на хората от политическо и социално участие – апатия, самоизолация, пасивно-агресивен протест.

Второто е фрагментация, затваряне на групите в самодостатъчни общности, за което значително са допринесли социалните мрежи. Третият ключов процес е поляризацията, която беше очевидна и при отминалите кметски избори в София – в момента, в който едното противопоставяне беше снето с отпадането на кандидата на ГЕРБ от изборната надпревара, възникна ново противопоставяне по линията Терзиев-Григорова.  

„Намираме се в ситуация, заредена с постоянно нарастване на хаоса“, посочи Харалан Александров.

Той коментира, че в предходни години България беше бенефициент на сигурност, подредеността се внасяше отвън – от ЕС и НАТО. Днес обаче в света има повече нестабилност.

Социалният антрополог отбеляза, че е необходимо да се регламентират отношенията в управлението на държавата ни – иначе партиите ще продължат да губят авторитет.

„Вече не може да продължават да се държат все едно насила са в тази връзка“, подчерта той, като прогнозира, че ако управляващите не проявят интелигентност, ще отворят място за алтернативни проекти, включително с алтернативна геополитическа ориентация. По думите му е наложително евроатлантическите партии да постигнат повече съгласие.

„Много нарасна хаосът, трябва структура, а структурата е регламент, съгласие“, посочи Харалан Александров.  

Той коментира, че въпросът опира до споделената отговорност, но не е убеден доколко партиите в управлението са готови да я носят – не е убеден, че в средносрочен план интересът на ГЕРБ е да бъде в това правителство.

„Въпросът е дали са готови да жертват нещо от остатъчния си добър образ, за да свършат нещо“, добави социалният антрополог.  

По отношение на обществото като цяло антропологът посочи, че нарастването на ентропията в една система може да е възможност за развитие – или ще тръгнем към регрес, или към развитие, но развитието изисква друг тип лидерство, инклузивно (включващо повече хора и общности - б.р.). 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай