Харалан Александров: Делян Пеевски ще стане премиер

Делян Пеевски е човекът, който ще получи наследството на Ахмед Доган, каза социологът Светлин Тачев

Харалан Александров: Делян Пеевски ще стане премиер | StandartNews.com

* Делян Пеевски е човекът, който ще получи наследството на Ахмед Доган, каза социологът Светлин Тачев

Делян Пеевски ще стане премиер. Така, както е тръгнал, не виждам какво ще го спре, особено ако направи ДПС втора партия. Това заяви социалният антрополог Харалан Александров в студиото на Евронюз. Той и социологът Светлин Тачев коментираха процесите в ДПС. 

Делян Пеевски в момента неудържимо върви нагоре. Нещо повече - с него върви една енергия. Вълната от номинациите му за лидер на ДПС единодушно показва, че най-подредената, стегната, консолидирана и лоялна партия е ДПС. С подкрепа от една или две партии защо да не стане премиер, коментира още Харалан Александров.

Може би е дошъл историческият момент да има българин председател на ДПС. Това ще е много добре от гледна точка на идеята за либералната демокрация, която ДПС изповядва, категоричен бе той.

За групата на българските мюсюлмани едно от най-важните неща е функционирането на националната държава. И Пеевски започна да прави точно това - да бъде гарант за поддържане на националните институции и на националната държава под разрушителните удари на глобализацията, чиито изразители са "Продължаваме промяната", които масово се възприемат не само от българските мюсюлмани като нещо временно и разрушително, коментира социалният антрополог.

Г-н Доган функционира като мета авторитет, като мета председател - по начина, по който Борисов и Пеевски са мета правителство, каза още анализаторът. Доган е онтологическият и окончателен гарант, затова че ДПС ще изпълни своята роля да стабилизира, за умиротворява, да произвежда заедност и да гарантира права и свободи на своя електорат и не само, каза Харалан Александров.

Той разви тезата си за мета правителство в лицето на Пеевски и Борисов и на парлемнтраните им партии. Те имат контролираща, насочваща, коригираща, на моменти наказваща роля – защото се карат и  хокат министри. Но преди всичко имат образователна функция – те се опитват да ги научат, когато онези направят някакво безумие, каза Харалан Александров.

Мисля, че като наближи ротацията ще бъдат тествани настроенията и ще преценят хората, които държат истинската власт, дали си струва да поддържат това нещо, каза още той.

Трансформацията в ДПС се забеляза още когато Делян Пеевски започна да излиза на преден план, да измества Мустфа Карадайъ – в това да говори от името на ПГ на ДПС, после той стана съпредседател, накрая стана председател на ПГ. Вероятно ще стане и председател на самата партия, каза и социологът Светлин Тачев.

Делян Пеевски е човекът, който ще получи наследството на Ахмед Доган, категоричен бе той. 


 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Да бе!
преди 4 месеца

Само идиот може да си помисли и после да каже подобно нещо!България бе превърната в кочина, но Прасе за премиер няма да има!

Откажи
mikka
преди 4 месеца

Отcлaбвaнeтo бeз диeтa и глaдyване не е мeчтa - тoва е pеалнocт. Найпpoдaвaният пpoдyкт за отcлабвaне в cвeта! Пoмoгна на мeн и cъпpyга ми и ще пoмогне на вaс, peзyлтaтът е видим слeд някoлкo дни. Cъвeтвaм всички с надноpмeнo тeглo да пpoбвaт:----- http://gg.gg/ketox

Откажи