Гюров си изми ръцете за руските дипломати. Хвърли топката на Външно

Войната между ПП и ИТН се разгаря

Гюров си изми ръцете за руските дипломати. Хвърли топката на Външно | StandartNews.com

Андрей Гюров си изми ръцете за изгонването на руските дипломати с Външно министерство. Председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" стовари цялата вина върху министър Теодора Генчовска, която е от ИТН. В момента тя не е в България, а е в делегацията на президента Румен Радев за срещата на върха на НАТО в Брюксел.

Не знаехме за решението на Кирил Петков да отзове 70 руски дипломати, то не е на господин Петков, а е решение на външно министерство, обяви Андрей Гюров в интервю за бТВ. Но веднага побърза да го защити.

Дори след изгонването на тези 70 дипломати и технически сътрудници на руското посолство, в Русия ще има 5 пъти по-малко български служители, отколкото руски в България.

"Тук виждаме една много сериозна непропорционалност на представителството. Толкова много руски служители в България, ние не виждаме голям резултат от тяхното присъствие и работа в България в посока подобряване на дипломатическите и икономически отношения. Както знаете, България беше една от първите държави, на които Русия спря газа. Тоест, тяхната работа на българска територия в крайна сметка не доведе до нищо положително. От друга страна виждаме много икономически, политически и дори хибридни атаки, в които се разпознава руския акцент, така че, ако погледнем обективно на ситуацията и проследим процеса, по който е взето това решение, мисля, че ще бъде ясно, че то е направено изцяло в интерес на България и тогава коалиционните партньори трябва да решат от коя страна да застанат – в защита на българския интерес или в защита на интереса на чужди държави", заяви Андрей Гюров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай