Гуцанов: Паркът "Странджа" трябва да бъде запазен

Гуцанов: Паркът "Странджа" трябва да бъде запазен | StandartNews.com

София. В закона е заложен начин за частично изменение на общия устройствен план и по този начи паркът "Странджа" може да бъде запазен.

Това изменение може да бъде поискано или от кмета на общината, или от ресорния министър. Това заяви в ефира на бТВ народният представител от КБ и зам.- председател на Комисията по регионална политика и местно самоуправление Борислав Гуцанов.

Той обясни, че има основания за частично изменение, тъй като са настъпили съществени промени - няма екологична оценка.

"Екологичната оценка е била изтеглена по време на всички тези съдебни процеси, не знам поради каква причина. От тук нататък трябва да се иска такава за всеки един устройствен план, който трябва да се издава за "Странджа", категоричен бе Гуцанов.

По думите му общественият интерес ще надделее над инвеститорският

Според него това е природен парк и няма как да има строителство в него. Депутатът подчерта обаче, че няма как и да няма общ устройствен план, тъй като тогава се случват най-големите нарушения. Гуцанов заяви, че в петък ще бъдат изслушани и тримата министри. По думите му те трябва да кажат своето становище, как да бъде решен този казус. "Като зам. - председател на регионалната комисия ще поканя и кмета и председателя на общинския съвет и всички заинтересовани лица, включително и медиите да присъстват на тази среща, за да се види какво трябва да се направи", допълни народният представител. Той обясни, че ресорно е регионалното министерство и то е това, което последно дава подпис и респективно министърът е този, който може да започне процедура по изменение на общия устройствен план. "Ще видим дали няма да бъде застроен паркът и дали ще бъдат попарени амбициите на някои инвеститори. Убеден съм обаче, че общественият интерес ще надделее над инвеститорският", заключи Борислав Гуцанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай