Губим 22 млн. за рибарство

Губим 22 млн. за рибарство | StandartNews.com

София. България може да загуби около 22 млн. лв. заради изоставане по оперативна програма "Рибарство". Досега са договорени 87% от всички пари, но едва 32 на сто от тях са изплатени. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Валентина Маринова по БНТ. Една от основните причини е, че има проблеми с прилагането на наредбите към различните закони, които се отнасят за усвояването на средствата от европейските фондове.

В някои от наредбите се поставят неизпълними условия, което прави кандидатстването по проектите невъзможно. Затова земеделското министерство води преговори с Европейската комисия за удължаване срока на изпълнение на проектите на малките рибарски групи поне с още 5 месеца или до май 2014 година, съобщи зам.-министър Маринова. Тя призна, че дребните производители и рибари нямат сигурност при подаване на документите си за финансиране. Освен това не отговорят на условията на банките за кредитиране, защото нямат необходимите кредитни досиета и банките не гледат на тях като на надеждни клиенти, допълни тя.

Предстои промяна на наредбата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярката "Развитие на рибарските области", която създава трудности на потенциалните ползватели на средствата, обеща зам.-министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай