Гръм от Делян Добрев! Как нарече Асен Василев

Направи твърде интересно сравнение

Гръм от Делян Добрев! Как нарече Асен Василев | StandartNews.com

Финансовият министър отиде от едната крайност в другата. И двете информации са верни, но ключовото е, че бюджетът на Асен Василев не излиза с 12 млрд. Това каза Делян Добрев от ГЕРБ пред bTV.

"Ако дупката се свие до 5% ще успеем, но ако остане 12 млрд., черните сценарии на министър Велкова ще се случат. Имаше ужасяващи напъни да се раздуват харчовете. Ако направиш БВП 300 млрд. можеш да си направиш дефицита колкото си искаш. Има игра в тези цифри и популистките партии щяха да направят така, че тези 12 млрд. да станат повече", обясни икономистът. 

"Кой сценарий ще последва, зависи от това дали ще има правителство. "Промяната" смята, че трябва да теглим заеми, да ги харчим и ще станем богати. Инфлацията била, защото хората забогатели, много купували, стоките свършвали и надували цените. Слушах го внимателно и нямаше нито една вярна цифра, нито едно вярно число. Днес говорих с Ники Василев. Асен Василев повтори, че е няколко милиарда, но никой не го провери. Влизаш в "Гугъл", ще го обясня на Промяната, Лена може да работи с "Гугъл" и излиза това", каза той, показвайки графика. 

Добрев показа още няколко извадки, които показват, че цифрите, за които говори Асен Василев, са различни от реалните. 

"Синята линия е целевата инфлация - колко трябваше да имаме, за да влезем в Еврозоната. Преизчислявана е, завишавана е. Нашата инфлация скочи и достигна 20%. Има три кръгчета - когато Асен Василев е пипал бюджета. След трите кръгчета инфлацията избухва. След всяко приемане и актуализиране, инфлацията върви нагоре. Затова вече не се оправдават с войната. Казват, че били напечатани много пари в Европа. Ама там е 6-7%, а тук е 20%", обясни Добрев.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай