Неделя,

Греда! Тристранката без съгласие по актуализацията на бюджета

От: Агенция Стандарт -
3133
Греда! Тристранката без съгласие по актуализацията на бюджета
A
A
A

Становищата на колегите от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) бяха разнопосочни, заключи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев след днешното заседание на социалните партньори в Министерски съвет, на което се обсъжда актуализацията на държавния бюджет, на бюджета на НЗОК и на бюджета на ДОО, предаде БГНЕС.

Не видяхме гаранция за продължаване на компенсациите за електроенергия за небитови потребители. Настояваме антикризисните мерки да са и антиинфлационни, заявиха от Българската стопанска камара (БСК) след заседанието.

Неподкрепихме предложението за актуализация на бюджета на ДОО. Предложеното увеличение на пенсиите дебалансира системата, казаха от своя страна от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

АИКБ се въздържаха и от подкрепа за актуализацията на държавния бюджет. Надяваме се в изменението на закона на енергетиката да се фиксира конкретен ангажимент на изпълнителната власт да се осигури енергия за бизнеса на конкретна цена, казаха от асоциацията. Според тях увеличаването на размера на държавния дълг е обоснован, в момента дълговият пазар позволява набирането на средства на конкурентна цена. Смятаме, че тази мярка е закъснявала, тя трябваше да бъде направена, когато бяха отрицателни лихвите на държавни дългове.

Любослав Костов заяви, че КНСБ не подкрепя и трите бюджета. Нивото на амбиция е ниска. Каквото и да си говорим ние не виждаме политика по доходите, каза той и добави, че вероятно ще се стигне до браншови протести, които КНСБ ще подкрепи.

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа” посочи от своя страна, че не подкрепят законопроекта за актуализация на бюджета на НЗОК. Актуализацията на Държавното обществено осигуряване го подкрепят, макар начина, по който е направен, най-малкото защото има гарантирано увеличение на пенсиите, каза тя.

Според Григорова докато се правят повече разходи по никакъв начин не се гарантират повече приходи във фондовете на НОИ. 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички