Грамов бил 1 г. под охрана заради Брендо

Имам смелост и самочувствие, за да се справя, казва новият зам.-шеф на МВР

Грамов бил 1 г. под охрана заради Брендо | StandartNews.com

София. Йордан Грамов е известен като "душманина на Брендо" - най-шумното дело, по което е работил като прокурор. Преди два дни той бе назначен за зам.-министър на вътрешните работи със заповед на премиера Пламен Орешарски. В четвъртък Грамов трябва да бъде освободен от Висшия съдебен съвет (ВСС) като магистрат.

По делото срещу Евелин Банев-Брендо прокурорът е работил 1,5 г., от които 1 г. е бил под охрана. Малко преди края на разследването на Брендо Грамов бе отстранен от случая. Според запознати това станало, защото от Брюксел искали светкавични резултати от прокуратурата по разследването, а такива нямало как да бъдат представени по такова сложно дело.

"Има момент, когато един прокурорски екип се изчерпва и трябва да бъде подменен с нов. Приключих участието си по дело на Брендо, след като бяха събрани огромна част от доказателствата, въз основа на които е било повдигнато обвинение на Евелин Банев за пране на пари", спомня си днес Йордан Грамов. След няколко години соченият за наркобос Евелин Банев бе осъден на 7,5 г. зад решетките. Въпреки шумния характер на делото зам.-шефът на МВР не го определя като най-голямото предизвикателство в своята кариера. Най-важно за него е разследването през 2006 г. на корупционна схема в Министерство на икономиката. Това е едно от малкото подобни дела, които на трите инстанции са приключили с осъдителни присъди. Интересното било, че само с използването на СРС и косвени доказателства била доказана вината на двама служители в икономическото ведомство.

Точно от 1 г. Грамов е командирован в Специализираната прокуратура, където подхвана разследванията по мащабни схеми за източване на ДДС, разбити от МВР. Сред тях са знаковите акции "Захарно петле" и "Универсалните". След тях обвинения бяха повдигнати срещу сина на карнобатския алкохолен бос Миню Стайков - Стайко, и още няколко негови авери. Те бяха обвинени за източване на 2,5 млн. ДДС при фиктивни сделки със захар. Според запознати разследването по случая е в напреднал стадий. Грамов бе и част от екипа, който извърши проверка в МВР след сигнала на Сергей Станишев за незаконно подслушване, в резултат на което бившият вътрешен министър Цветан Цветанов бе обвинен в т.нар. допустителство по служба. Именно пред Грамов бившият вътрешен министър беше заявил по повод това дело, че той няма отношение към работата на СДОТО, защото е политическо лице.

Колегите го наричат "симпатично скромно момче", изцяло отдадено на работата си. Някои твърдят, че министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев бил толкова впечатлен от работата му, че го е предпочел за свой заместник. Грамов твърди, че не го е познавал преди това, но се радва, че ще работят заедно. Прокурорската тога няма да му липсва много, защото и в МВР ще бъде близка до нея - ще поеме ресора "Разследване".

Твърди, че има достатъчно смелост и самочувствие, за да се справи с очакванията към работата му. 50-годишният мъж споделя, че никой в семейството му не е юрист и към професията си се е ориентирал сам. Завършил е право във Висшия институт на МВР през 1990 г. - по това време по учебната програма на Юридически факултет на СУ "Св. Климент Охридски", а през 2010-2011 г. - магистратура "Право на ЕС" в СУ "Св. Климент Охридски". Бил е следовател при Софийска следствена служба, юрисконсулт в БАН, адвокат, следовател в Софийска окръжна следствена служба, прокурор в Софийска районна прокуратура, командирован в СГП. Споделя, че от работа не му остава време за хоби и му е мъчно, че не може да отдели повече време на семейството си. Ако все пак му остане грам свободно време, излиза в планината. Обича да гледа футбол, но никога не е тренирал. Гордее се с двамата си синове. По-големият - Константин, се е явил на кандидатстудентски изпит по биология, за да следва медицина. По-малкият Александър е в 7 клас и все още не е наясно дали ще продължи професията на баща си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай