Петък,

Готвят въоръжените сили за антитерористични операции

От: Администратор -
A
A
A

Ще започнем подготовка на военните за предотвратяването на терористични опасности. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев след заседанието на Съвета по сигурността в Министерски съвет.

"Стандарт" припомня, че Съветът бе свикан от премиера Бойко Борисов заради антитерористичния закон. Заседанието е закрито. След обсъждането на проектозакона се очаква през следващата седмица той да бъде внесен в Народното събрание.

Част от мерките в него предвиждат ограничения по отношение на правата и свободите на граждани при провеждането на антитерористични операции, задължение на телефонните оператори да предоставят незабавен достъп до данните на клиентите си в случай на непосредствена опасност от извършване на терористичен акт, както и да се се дадат пълномощия на ДАНС да използва агенти под прикритие.

„Акцентите на заседанието бяха няколко. За нас новото е, че въоръжените сили ще участват в антитерористични акции. Ако законът бъде приет, ще имат право да обискират, да проверяват вещи, да задържат, да използват оръжие, което ме кара да мисля, че незабавно трябва да започнем подготовка на нашите военнослужещи, защото те не са изпълнявали такива мисии и ангажименти", обясни днес министър Ненчев.

„Вероятно още в следващите няколко дни ще издам заповед за започване на незабавна подготовка", допълни той. По повод намеренията да бъдат ограничавани правата и свободите на граждани при провеждането на антитерористични операции, военният министър обясни, че подобни мерки и техният обхват ще зависят от конкретната заплаха. „Обсъдихме го много подробно. Тази дискусия ще продължи и в рамките на Народното събрание в съответните комисии. Това при кои обстоятелства и в каква степен ще бъдат ограничавани права зависи от конкретната заплаха", уточни министърът, цитиран от Фокус.

Във връзка с друга от предвижданите мерки за задължаване на телефонните оператори да предоставят незабавен достъп до трафичните данни в случай на непосредствена опасност от извършване на тероризъм, той коментира: „Има някаква реакция, но смятам, че предложения текст е справедлив."

Основната цел на Антитерористичния закон е да гарантираме живота на гражданите, дори това да е свързано с ограничаване правата на хора, въвлечени в терористичния процес. Това каза след срещата министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

„Съветът за сигурност обсъди за втори път Законът за противодействие на тероризма. Много е важно професионалната общност да застане зад него, защото той е закон, който трябва да да регулира действия и отношения в ситуации, които застрашават живота на българските граждани", каза Бъчварова. „Мерките, които сме разписали в него, са от извънреден характер, но основната им цел е да можем да гарантираме живота на гражданите дори това да е свързано с ограничаване правата на някои от хората, които са въвлечени в терористичния процес", посочи министърът.

Бъчварова добави, че един терористичен акт сам по себе си е заплаха за човешкия живот и това означава, че отнема основно право на човека. „Законът е доста балансиран и сравнявайки го с подобни закони в други държави, е доста умерен. Той ни дава възможност да регламентираме всяко едно наше действие, да го планираме, да започнем подготовка, тренировка и да осъществяваме превенция", каза още министър Бъчварова.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички