Готвят по-високи заплати и жилища за военнослужещите

Военният министър похвали усилията на служебното правителство за модернизация

Готвят по-високи заплати и жилища за военнослужещите | StandartNews.com

„Българската армия изпълнява своите конституционни задължения с това, с което разполага. Неведнъж съм казвал, че тя не е модернизирана, но въпреки това, със средствата, които имаме като количества и като технологии, макар и изостанали във времето, имаме способности да охраняваме надеждно територията на България, естествено в съюзен формат.“ това заяви в интервю за БНТ министърът на отбраната Димитър Стоянов.

По отношение на направеното за модернизацията на въоръжените ни сили през мандата на служебния кабинет, Стоянов посочи  сключването на договора за закупуването на вторите изтребители F-16, на три договора за снабдяването на патрулните кораби с въоръжение, рестартирането на проекта за нов тип бойна бронирана техника за Сухопътните войски, който беше замразен през 2021 г. „Сухопътните войски изоставят най-много с модернизацията, там няма стартирал нито един проект. Ние рестартирахме проекта за нова бойна машина, като разпратихме необходимите документи с искане за оферти от различни фирми“,  посочи министърът на отбраната.  Той съобщи, че е стартиран  и още един проект в интерес на  Сухопътни войски – за доставката на 155 мм гаубици.

Стоянов отбеляза, че се полагат и невероятни усилия за удължаване на експлоатацията на МиГ-29, както и за осигуряването на заместващи изтребители.

„Модернизацията е дълъг процес. За тези 6-7 месеца направихме доста неща. Военната експертиза отчита, че има нов тласък в модернизацията“, коментира министърът на отбраната.

Освен модернизация на въоръжените сили, министър Стоянов посочи като не по-малко важен приоритет мотивацията на личния състав. „Трябва да се мисли не само за увеличаване на заплатите, но и в посока – осигуряване на жилища за военнослужещите, издигане на техния социален статус. Надявам се да имаме успех и в тези усилия", посочи Стоянов.

Министърът на отбраната коментира и бюджета на министерството, като заяви, че е необходимо още през тази година той да достигне 2% от БВП . Димитър Стоянов припомни, че по план бюджетът на Министерството на отбраната през тази година трябва да е в рамките на 1, 85% от БВП, но на последната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО е посочена долна граница от 2% от БВП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай