Готов ли сте за премиер? Христо Иванов отговаря

Има и други решения по отношение на този пост

Готов ли сте за премиер? Христо Иванов отговаря | StandartNews.com

Готов съм да направя всичко необходимо, включително и да поема отговорността, но има и други решения по отношение на този пост - това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в интервю пред "Свободна Европа" в отговор на въпрос би ли станал премиер, ако мандатът отиде при ДБ.

"Аз лично боравя с реалности. В демокрацията реалностите се определят от вота, с който ние разполагаме. Аз съм понесъл отговорността да поставя някои от най-тежките въпроси в българската политика и съм ги поставил по начин, по който променят българската политика. Естествено, че мога да поема отговорността за това да си довърша работата до резултат", каза Иванов.

Христо Иванов заяви, че следващи предсрочни избори се очертават "не непосредствено, защото би било лудост, но не се очертава и стабилен парламент, който да може да обещава, че ще се може формира трайна коалиция, която да поеме управлението" и да гарантира, че то ще бъде "управление на промяната, а не на подмяната". Тази нестабилност може да доведе до предсрочни избори отново, смята той.

"Има такъв народ" са логичният партньор за бъдещето управление, заяви Иванов. Той съобщи още, че са водени разговори с партията по програми, а не "за разпределение на порции и на позиции". Преговорите са водени преди изборите, и те са организирани по инициатива на "Демократична България", но диалог "не успя да бъде установен".

"С ключови лидери от "Изправи се! Мутри вън!" имаме добър диалог", заяви той по повод възможните коалиции в бъдещия парламент.

БСП дават сигнали, че са готови да приемат конституционна реформа. За нас това е добър знак, заяви Иванов, но "в името на голямата конституционна реформа сме готови да търсим и ще търсим активно големи мнозинства".

"Очевидно има министри, които работят в правилната посока", заяви Христо Иванов. Като такива той посочи министъра на икономиката Кирил Петков и финансовия министър Асен Василев.

Има обаче и министри, чието присъствие и дейност повдигат въпроси, добави съпредседателят на ДБ. Сред тях той посочи служебните министри на транспорта и енергетиката Георги Тодоров и Андрей Живков. Според него в сферите на транспорта и енергетиката има спорни въпроси, по които няма развитие. Иванов даде пример с ТЕЦ "Варна" и пристанище Варна и пристанище Езерец.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай